Beställ katalog
  • Hemmafix

Belysning i trädgård: detta ska du tänka på

Trygghet – och skönhet. Det är två anledningar till att jobba med belysning i trädgård. En bra ljussättning i trädgården gör den inbjudande dygnet runt, samtidigt som den blir ett fint blickfång från insidan. Här kommer några tips på hur du lyser upp din trädgård.

Olika slags belysning för trädgård

Idag finns massor av olika armaturer att välja mellan, men tänk på att de måste vara godkända för utomhusbruk. Belysning med sladd är fortfarande det bästa alternativet om du vill ha ljus i din trädgård året om. Dessa kommer i två olika system: lågspänning, 12 volt, som du får hantera själv – och högspänning, 230 volt, som alltid ska installeras av en behörig elektriker. Varje system har sina fördelar, fråga i butiken, eller be en elektriker ge råd om vad som passar bäst för dig.

Smidiga extraljus

Solcellsdriven belysning är supersmidigt. Eftersom du inte behöver tänka på någon el är de lätta att flytta runt tills du är nöjd. Här skiljer sig kvaliteten åt en hel del, så det kan löna sig att jämföra olika modeller och kanske skippa de allra billigaste. Men rent krasst passar solcellslampor kanske ändå bäst som kompletterande belysning. Många klarar nämligen inte minusgrader, och orkar heller inte alltid lysa under vinterhalvåret på våra breddgrader.

Varmt eller kallt?

Ett varmt ljus ger en mysig atmosfär och ett kallt ljus lyser upp effektivt. I trädgården kan du gärna experimentera med att kombinera olika ljustemperaturer – och även färger, om du vill. En tumregel är att varmt ljus passar där man ofta vistas, som vid uteplats och entré, medan kallt ljus passar för att framhäva grönska och spännande silhuetter. Tänk på att inte välja för starka ljuskällor. Ett svagare ljus är behagligt för ögat och gör att omgivningen kommer till sin rätt. Sätter du till exempel en för stark lampa vid entrén blir det den som stjäl showen, på bekostnad av svagare lampor ute i trädgården.

Blanda olika ljuskällor

Fin dynamik får du också genom att blanda olika sorters lampor som pollare, ljusslingor, spotlights och väggbelysning. Belysning i flera nivåer ger en genomtänkt och trivsam känsla. Tänk till exempel markbelysning längs med gången, spotlights upp mot trädkronan och en lykta vid entrén. Låter rätt så lysande, eller hur?

Börja med basen

Börja med att fixa belysningen för entré, uppfart och eventuella gångar. Du kan alltid komplettera med fler ljuspunkter senare. Tar du hjälp av elektriker kan det vara smart att be dem sätta upp ett antal uttag i trädgården så att du själv kan lägga till, eller flytta, belysning efterhand. Var noga med att välja armaturer som inte bländar där du rör dig, till exempel längs med gångar. Titta efter information om armaturens spridningsradie, det ger en bra ledtråd i din planering.

Komplettera med blickfång

Belysning i trädgården är viktigt även för stämningen inomhus, året om. Här har du alla möjligheter att skapa lysande utsikter. Många växter får till exempel en helt annan karaktär med lite belysning. Skira växter blir ofta finast när man belyser dem underifrån, medan växter med mörka vintergröna blad (till exempel en rhododendron) kommer bäst till sin rätt med belysning ovanifrån. Här är det fritt fram att experimentera – och variera, gärna efter säsong.

Men var inte mörkrädd

Sist, men inte minst, var inte rädd för mörkret. Utan mörka partier mellan dina ljuspunkter faller liksom hela upplevelsen. Sprid ut ljuskällorna med avstånd så att mörkret får ta plats, och ju starkare ljuskälla desto större avstånd. Lycka till nu!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.