Beställ katalog

Inspiration för hemmakontor

För många är en efterlängtad del av villalivet att få plats för en vettig arbetsplats, vare sig du jobbar hemma ofta eller bara ibland. Kanske är ni dessutom två om saken? Men hur inreder man sitt arbetsrum? Massor av tips och inspiration för hemmakontor hittar du här.

Vi på SmålandsVillan älskar att skapa möjligheter – även för att jobba hemma. Bland våra husmodeller finns stora möjligheter att skapa ditt eget hemmakontor, precis som du vil ha det. Kanske ockuperar du ett av husets sovrum? Kanske får din arbetsplats rum i allrummet? Och när det gäller inredning är det fritt fram att hämta inspiration för ditt hemmakontor från den still du gillar mest. Blir det ljust och lugnt, eller kanske färgsprakande kreativt? Det väljer du.

Så, vad sägs om att gå loss på lite inspiration för hemmakontor? Här har vi bullat upp med artiklar, bilder och goda idéer från våra kunder. Glöm heller inte att beställa SmålandsVillans katalog. Då får du ännu mer inspiration direkt i brevlådan.

Inspiration för hemmakontor: trender

Idag står personligheten i centrum när vi inreder, oavsett vilket rum det handlar om. Ett hemmakontor ska ge rum för såväl koncentration som inspiration, och vad det innebär för dig är ju högst personligt. Är det raka, rena linjer a la skandinavisk minimalism, inspiration från Asien eller kanske sekelskifteskänsla med loppat skrivbord i trä? Det väljer du. Även när det gäller kulörvalen är det du som bestämmer. Här kan du antingen välja att matcha ditt hemmakontor med resten av hemmet, eller låta det få en mer egen identitet så att du verkligen känner att du går till jobbet. Även om du gör det i mjukisbyxor.

TRISS I INSPIRATION FÖR HEMMAKONTOR

1. Snygga upp förvaringen

Ett hemmakontor ska funka som kontor, men samtidigt vara lika trivsamt som resten av ditt hem. Då är bra – och snygg – förvaring viktigt. Till exempel kan tråkiga kontorshurtsar ersättas av ett sideboard som både sväljer massor av grejer, och ger plats att visa upp väl valda finheter ovanpå.

2. Dekorera för att inspirera

Självklart behöver din arbetsplats rena och funktionella ytor, men passa också på att dekorera ditt hemmakontor med sådant som inspirerar dig. Snygga prints, gröna växter och textil. Och varför inte en klassisk anslagstavla?

3. Lämna plats för paus

Visst kan du pausa i en annan del av huset, men ibland vill man ju vara effektiv och inte bli störd. En fåtölj i ett hörn – eller kanske till och med en soffa – ger dig chans till en skön paus utan att helt bryta koncentrationen.

Varsågod för inspiration, lycka till med ditt hemmakontor!

Frågor och svar - Hemmakontorsinspiration

Det är viktigt att ha bra belysning i ett hemmakontor, du behöver ju skapa en fungerande arbetsmiljö som hjälper dig att fokusera på ditt jobb utan att anstränga ögonen. En kombination av allmänbelysning och arbetsbelysning brukar vara smart för att ge tillräckligt med ljus i rummet. Och LED-lampor är alltid en bra idé. Var noga med att justera belysningen efter dina behov.

Det beror såklart på vad du själv gillar, men kanske också på vad du jobbar med. Färger sägs nämligen ha lite olika egenskaper som kanske kan tjäna som inspiration för ditt hemmakontor. Grått är inte bara flott, utan hjälper dig även att fokusera. Ljusa, neutrala nyanser sägs stimulera inlärning, blått ska vara avstressande och gult inspirerande, till exempel.

Även om ditt hemmakontor självklart ska få vara fint behöver det också vara en funktionell arbetsplats för just det jobbet du gör. En bekväm och ergonomisk stol är viktigt för att undvika att du får ont i ryggen, ett lämpligt skrivbord, bra förvaring och bra belysning är några saker att checka av på listan. Dator, såklart – men kanske behöver du också en skrivare? Var ställer du då den? Lägg gärna lite extra krut på att få undan sladdar, det ger både en mer trivsam och mer lättstädad arbetsmiljö.

Genom att använda hyllor, skåp, krokar och lådor kan du optimera förvaringsutrymmet i ditt hemmakontor. Tänk också på att utnyttja väggytan och att använda förvaringslösningar som både passar din stil och fyller sin praktiska funktion.

Kvinna arbetar vid laptop
Framgångens hemlighet: ett inspirerande hemmakontor!
Kvinna funderar på att stycka av tomr när hon äter frukost

Är du på villavägar?

Skapa ditt hus i Husbyggaren

Husbyggaren hjälper dig hela vägen fram till dörren – när du byggt och sparat ditt hus följer det med dig genom processen. Du kan alltid gå in och ändra dina val och det är lika enkelt i webbläsare som mobil.

Bygg online nu

Inspirationsartiklar

Johannes Laestadius Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Bli medlem!

Bli OBOS-medlem

Få förtur och förmåner för hela livet

Vi på SmålandsVillan är en del av OBOS, en av nordens största bostadsutvecklare. Som OBOS-medlem får du förtur till våra bostäder, tomter och flyttklara hus. Inte nog med förtur, så får du även fina förmåner för vardagsliv och vardagslyx!

Läs mer

Hitta mer inspiration

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.