Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Hemmafix

Vitriol eller målat? Så fixar du en snygg, grå fasad

Trenden med vackra grå husfasader är fortfarande stark. Men vilken metod ska du använda för bästa, och mest hållbara, resultat på din Smålandsvilla? Här berättar vi mer om det.

Vilka alternativ finns att välja på?

För att ge sitt hus den där snygga, grå kulören finns det ett antal olika alternativ att ta ställning till. Olika färgsystem, olika behandlingar – och alla har sina förespråkare. Dels kan du måla ditt hus med vanlig fasadfärg, eller så kan du välja panel av värmebehandlat trä som grånar med tiden. Järnvitriol eller tjärvitriol är också populära alternativ – men vi på SmålandsVillan förespråkar en målad panel. Vi ska strax berätta varför.

Vad är vitriol egentligen?

Järnvitriol eller tjärvitriol används på obehandlat trä för att ge fasaden en grånad yta (vilket naturen annars sköter själv för obehandlat virke). Det är en gammal metod som åter blivit trendig, och tanken i sig är god. För vem vill inte ha en snyggt grånad underhållsfri fasad? Frågan är bara hur bra det fungerar i verkligheten.

Lite utav en chansning

Vilket resultat man får med vitriol kan vara lite utav en chansning, inte minst med järnvitriol. Det kan bli snyggt grått, men också dra åt brunt eller grönt – och dessutom variera längs med fasaden. Det beror dels på träets kvalitet – men framförallt på hur ditt hus exponeras för väder och vind, sol och fukt. En vitriolbehandlad panel beter sig i princip som obehandlat virke – med andra ord får träet inget extra skydd. Det här kan vara en riskfaktor, inte minst om du bor i ett fuktigt klimat. Tjärvitriol sägs visserligen ha visst skydd, men i dagsläget bedömer vi det inte som tillräckligt vare sig mot fukt, solens uttorkande strålar eller mot svamp och mögelpåväxt.

Så behandlar vi fasaden

I SmålandsVillans husfabrik bygger vi hem som håller i längden. Det innebär också att ge fasaden till ditt nya hus bästa tänkbara förutsättningar. Därför får panelen till din Smålandsvilla sin grundfärg redan i fabriken. Först stryker vi på en grundolja, sedan en grundfärg. Allt för att ge ditt hus ett bra skydd redan från början. Och när du sedan flyttar in är det fritt fram att måla ditt hus i din favoritkulör.

Vi testar och utvärderar

Hos våra kompisar i Myresjöhusfabriken har de under flera års tid testat olika färgtyper och fasadbehandlingar. Dels för att se hur kulörerna håller över tid – dels för att undersöka förekomsten av kvistsläpp, sprickor och mögelpåväxt. Och resultaten är tydliga: vår fabriksgrundade panel som sedan målats med traditionell filmbildande fasadfärg från Nordsjö håller bäst över tid. Därför är det också den metoden vi på SmålandsVillan rekommenderar.

Även en prisfråga

I dagsläget erbjuder vi inte värmebehandlad panel, även om det är snyggt. Anledningen till det är vår filosofi om att erbjuda mycket hus för pengarna, den värmebehandlade panelen är nämligen ett betydligt dyrare alternativ. En målad panel i en snygg grå kulör är däremot inte bara prisvärt – utan också fördelaktigt ur ett hållbarhets- och underhållsperspektiv.

Färgstark rabatt för medlemmar

Till sist: ett supertips för dig som är i målartagen. Bli OBOS-medlem, då får du 25% rabatt på Nordsjö färg och spackel hos Nordsjö Idé & Design. Varsågod för tips!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Anna Petersson Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.