Beställ katalog
  • Hemmafix

Måla hemma: 10 smarta tips

Att måla om en vägg eller två – eller ett helt rum – gör underverk för känslan i hemmet. Inte är det särskilt svårt heller. Här bjussar vi på 10 smarta tips som gör dig till en riktig målarmästare.

1. Gör dig redo

Finns det något mer irriterande än att behöva avbryta ditt flow bara för att du saknar rätt pensel? Nä, knappast. Se till att ha allt du behöver hemma innan du kör igång med att måla hemma, det kommer spara dig tid i slutändan.

2. Unna dig kvalitet

Det lönar sig ofta att välja färg av högre kvalitet när du ska måla hemma. Bättre färg gör det lättare att få ett jämnt resultat, vilket inte minst syns i dagsljus. Och ofta klarar du dig med färre strykningar för ett superbra slutresultat.

3. Även på penslarna

Att satsa på kvalitet även när det gäller penslar och rollers hjälper dig också att få en finare yta. Och du slipper krångla med att plocka strån som släpper från penseln.

4. Skydda det som inte ska målas

Täck för vägguttag, fönsterkarmar och annat som du inte vill måla med maskeringstejp. Raka linjer på tejpen gäller, då blir också färgkanten lika rak. Kan du tömma rummet på möbler är det såklart bra, annars kan du täcka över dem med plast eller ett gammalt lakan. Och du, kom ihåg att skydda golvet. Droppar söker sig gärna neråt…

5. Börja från kanten

Starta gärna med kanterna i rummet, alltså hörnen, området närmast taket, ovanför golvlister och runt fönster och dörrar – innan du målar de stora väggytorna. Upprepa detta med en vägg i taget innan du fortsätter med nästa, så hinner inte färgen torka mellan varven.

6. Roll on!

Stora väggytor gillar att målas med roller. Satsa på en hyfsat bred mediumroller, och behöver du måla smala sektioner eller runt element kan det också vara smart att investera i en smalare modell. Innan du använder din roller för första gången: skölj igenom den med ljummet vatten och lite tvål så minskar du risken att den luddar.

7. Målandets bokstavskombinationer

Att rolla i V- eller W-formade drag, hellre än uppåt och nedåt eller från sida till sida är smart för att få ett jämnt och fint slutresultat.

8. Ta hand om dina penslar

Dags att pausa? Stoppa då ner dina penslar och roller i en hink med en fuktig trasa över, eller linda in dem i en plastpåse, så att de inte torkar. När du är klar, rengör dem noga och låt dem torka innan du lägger undan dem i väntan på nästa projekt.

9. Ta hand om missarna direkt

Ha en ren, fuktig trasa till hands och ta bort färgstänk direkt. Då blir det mindre städjobb kvar på slutet. Ett undantag är om du får stänk på fönstret: då är det smart att vänta tills färgen torkat och sedan ta bort det med en målarskrapa.

10. Glöm inte bort maskeringstejpen

Om du väntar tills färgen har torkat helt riskerar du att färgen följer med när du drar bort maskeringstejpen. Så, gör det när färgen nästan är helt torr. Om du ändå får med dig lite färg: fyll i med en liten pensel.

Pojke ligger och vilar sig efter att ha byggt klossar

Bonustips: bli OBOS-medlem

Färg är inte billigt, precis – men vet du vad? Som OBOS-medlem får du 25% rabatt hos Nordsjö Idé och Design. Och vill du hellre låta proffsen måla om hemma hos dig får du även rabatt hos Sandå Måleri. Du får du dessutom massor av andra fina medlemsförmåner.

Läs mer och bli medlem.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Veronica Rosenberg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.