Beställ katalog
  • Hemmafix

Måla huset: så lyckas du bäst

Är det dags att måla huset? Eller kanske måla om huset? Här kommer tipsen som ger dig en fasad som blir beundrad på både avstånd och nära håll – och som kommer hålla sig fin i många år framöver.

När du ska måla huset för första gången

När du flyttar in i din nya Smålandsvilla är fasaden redan grundoljad och grundmålad. Det betyder att du vanligtvis kan måla direkt med fasadfärgen du valt. Undantaget är om det går lång tid innan du hinner greppa penseln. Då kan du först behöva tvätta fasaden, grundolja skarvar och ändträ och eventuellt ge fasaden ytterligare ett lager grundfärg innan du sätter igång.

När du ska måla om huset

När du ska måla om huset är det bäst att använda samma typ av färg som fasaden målats med tidigare, då vet du att färgen kommer att fästa ordentligt. Vet du inte vilken färg det är? Då finns det lite olika knep att ta till, fråga om hjälp i färgbutiken.

Välj rätt måla huset-väder

Det får inte vara för varmt och soligt, men det får heller inte regna eller vara för kallt. Det allra bästa vädret för att måla huset är runt 20 grader och mulet. Undvik att måla i direkt solsken, regn eller när temperaturen är lägre än fem plusgrader. Inte konstigt att vår och sommar är högsäsong för husmålning.

Unna dig bra utrustning

Med penslar av hög kvalitet, en stadig stege – eller ställning och/eller lift – blir det både roligare och enklare att måla huset. Ett tips är att välja bredd på fasadpenseln efter själva panelens bredd, ju mer penseln täcker desto snabbare går jobbet. Och visste du att du även kan rolla fasaden? I färgbutiken får du alla tips du behöver. Och du: passa på att bli OBOS-medlem, då får du 25% rabatt på färg och spackel hos Nordsjö Idé & Design.

Låt underarbetet ta tid

Att tvätta, skrapa och laga tar tid, men här lönar det sig att inte slarva. Kontrollera först om du behöver laga eller byta ut någon bräda. Titta extra noga på skarvar och ändträ, det är oftast här träet ruttnar fortast. Stick in en kniv för att känna efter om träet är mjukt – i så fall behöver det bytas. Större sprickor i träet kan tätas med lämplig fogmassa, spackla sedan och slipa slätt. Sedan är det dags att tvätta fasaden med målartvätt, och eventuellt alg- och mögelmedel. Dessa produkter kan vara starka, så gummihandskar och skyddsglasögon rekommenderas. Skrapa sedan bort all lös, flagande färg. Blir det trärent någonstans är det bra att grunda dessa partier.

Fixa täckning

Börja med att täcka in fönster, grunden, angränsande växter och liknande som inte ska målas och lägg ut skyddsplast på marken närmast fasaden. Om du ska rolla fasaden bör du utöka täckningen och även flytta undan eventuella fordon i närheten – de små färgstänken kan flyga långt… På ställen som är svåra att skydda genom att täcka eller maska, som fönsterfoder, kan du använda en spackelspade att måla emot.

Dags att måla

Ta rikligt med färg på penseln och måla uppifrån och ner, på liggande träpanel jobbar du i hela husets längd – några panelbrädor i taget. Var noga så att färgen på penseln även kommer in i alla skarvar. Låt färgen torka ordentligt innan du målar det andra lagret, torktid brukar stå på färghinken. Måla fasaden innan du målar foder och knutar om de har en annan färg, detta gäller dock inte partier där avvikande färg kan droppa ner på fasaden, som vindskivor och takutsprång. Vira in penslarna i en plastpåse när du behöver pausa, då torkar inte färgen och du kan fortsätta direkt efter din välförtjänta paus.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Jack Kihlström Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.