Beställ katalog
  • Hemmafix

Flyttkaos? Här kommer 5 tips inför flyttdagen

Det är känslosamt att flytta. Som om inte det vore nog har man en hel del att tänka på rent logistiskt. Men det är faktiskt inte så jobbigt som man kan tro. Läs igenom vår lista och ta en sak i taget, så är du hemma igen fortare än du anar.

1. Locka med pizza och dricka

Det är en vänskaplig skyldighet att hjälpa till när man ska flytta. Bara man bjuder på pizza efteråt. Det vet väl alla. Så skrolla dig genom telefonboken och skicka ett lagom samvetsfyllt sms till alla du vill spendera lite extra tid med. Räkna med att dom gör detsamma när deras tur är inne.

För dom som inte har vänner och familj i närheten kan man enkelt kontakta en flyttfirma. Se bara till att titta på omdömen och referenser innan du bestämmer dig. Och glöm inte att meddela om du har tunga eller svårflyttade saker.

2. Vänta inte till sista minuten

Saker. Så många saker man inte visste att man hade. Det är den vanligaste insikten man får när man dagen innan flytt står med krimskrams upp till knäna och kliar sig i pannan.

Att börja i god tid med att slänga, skänka eller sälja saker är det bästa man kan göra. För sin egna stressnivå, för förhållandet man hoppas ska hålla, för de stackars vännerna som ska hjälpa dig att flytta. Så skynda dig ner i källaren och upp på vinden, in bakom stängda dörrar och garderober – ju längre tid innan, desto mindre stress när dagen är kommen.

3. Organisera

Ni vet hur galen man kan bli när man inte hittar det man letar efter? Bara för att man fått in alla saker i den nya bostaden betyder det inte att flytten är klar. Nu börjar uppackningen!

Hela. Kroppen. Pulserar. Nu vill du bara äta pizzan du och dina vänner sett fram emot. Och det sista man vill i det läget är att gå igenom låda efter låda i jakt på kniv och gaffel.

Så innan du börjar packa ner dina saker: gör en plan på vad som ska packas upp först. Skriv innehållet på flyttlådornas alla sidor och vilket rum lådan hör hemma i.

4. Viktiga kontakter och dokument

Du ska få en ny adress! Men det är mycket att tänka på och lätt hänt att saker försvinner i röran. Och glöms bort av upprymdheten. Posten exempelvis.

Ett par saker att tänka på: först gör du en flyttanmälan. Det gör du för att myndigheter, företag och organisationer ska kunna uppdatera din adress så att posten kommer fram. Se också till att flytta över leverantörer och abonnemang som är skrivna på bostaden. Bor du i hus mäter du av vattenmätaren och kontaktar din vattenleverantör, samt kontaktar kommunen för sophanteringen. När allt det är gjort ringer du ditt försäkringsbolag och berätta hur din nya bostadssituation ser ut.
OBS. Riskera aldrig att viktiga dokument försvinner. Allt från bankpapper och räkningar till födelseattester och betyg gör du bäst i att packa ner i den privata väskan.

5. Nu är det klart! Nästan...

Dags att städa! Du har väl inte packat ner mopp, skurhink, dammsugare, borstar, trasor och rengöringsmedel? I så fall, packa upp det igen och läs tips 3 en gång till. Och kolla upp vad som gäller för just din bostad.

Ta ett rum åt gången. Börja uppifrån och skrubba dig nedåt. Öppna fönster och stäng dörren efteråt för att slippa att rengöringsmedel och starka dofter sprids. Det är bättre att spara huvudvärken till ett annat tillfälle.

Tänk på att det alltid är bra att börja lite innan flyttdagen. Ibland kan det vara så att någon flyttar in samma dag som du flyttar ut – vänta då med köket och badrummet så länge som möjligt. Och glöm inte garage, förråd, uterum, tomt och trädgård som hör till bostaden.

RUT-avdrag

Vill du hellre anlita en firma kan du nyttja RUT-avdraget för hushållsnära tjänster. Där ingår både flytt och städning.

Trevlig resa och lycka till!

Vill du bygga nytt?

Hör av dig till oss!

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.