Beställ katalog
  • Hemmafix

Flyttkaos? Nejdå, här kommer 5 tips inför flytten

Det är en stor grej att flytta, inte minst rent logistiskt. Men det behöver faktiskt inte vara så jobbigt som du tror. Checka av punkterna på listan och ta en sak i taget, så är du hemma igen fortare än du anar.

1. Fixa flytthjälp med flyttpizza

Att hjälpa till när en kompis ska flytta är en vänskaplig självklarhet. Bara det bjuds på pizza efteråt... Dags att scrolla dig igenom telefonboken och skicka ett lagom bedjande sms till alla du vill äta flyttpizza med. Och räkna sedan med att de gör detsamma när deras tur kommer.

Har du ont om vänner och familj i närheten? Då funkar det såklart fint att ta hjälp av en flyttfirma. Se bara till att titta på omdömen och referenser innan du bestämmer dig. Meddela också flyttfirman om du har tunga eller svårflyttade saker.

2. Rensa innan sista minuten

Hur kan vi ha samlat på oss så många saker? Att drabbas av den insikten dagen innan flytt när du står med krimskrams upp till knäna är inget att rekommendera. Börja rensa i god tid. Att skänka, sälja eller slänga saker du inte behöver är det bästa du kan göra – både för din egen stressnivå, för ditt förhållande och för dina snälla vänner som ska hjälpa dig att flytta. Så skynda dig ner i källaren och upp på vinden – ju längre tid innan, desto mindre stress när dagen är kommen.

3. Organisera mera

Med risk för att regna på paraden: bara för att du fått in alla saker i den nya bostaden betyder det inte att flytten är klar. Nu börjar uppackningen. Men först: pizza. Och det sista du vill i det läget är att gå igenom låda efter låda i jakt på kniv och gaffel. Så innan du börjar packa ner dina saker: gör en plan för vad som hamnar var – och vad som ska packas upp först. Skriv innehållet på flyttlådornas alla sidor och vilket rum lådan hör hemma i.

4.Koll på de praktiska detaljerna

En ny adress är härligt, men kräver också en del praktiska förberedelser. Flyttanmälan gör du hos Skatteverket, adressändring och eftersändning av post fixar du hos adressandring.se. Se också till att flytta över dina abonnemang som är skrivna på bostaden – och fixa nya där det behövs. Sophämtning är till exempel ett hett tips för dig som tidigare levt lägenhetslivet. Se också till att du har rätt försäkringar för ditt nya hem, och packa alltid viktiga dokument som bankpapper och betyg i din privata väska.

5. Dags att flyttstäda

Du har väl inte packat ner dina städprylar? I så fall, packa upp dem igen och läs tips nummer 3 en gång till. Sedan är det bara att kavla upp ärmarna och ta ett rum åt gången. Börja uppifrån och skrubba dig nedåt. Om du har möjlighet, börja gärna med städningen lite innan själva flyttdagen. En flyttstädning behöver göras grundligt, och det tar sin lilla tid. Spara ytor du fortfarande använder, som kök och badrum, till sist. Och glöm inte eventuellt garage, förråd, uterum eller trädgård.

Tips: njut av RUT

Vill du hellre ta hjälp av proffs på flytt och städning? Då kan du nyttja RUT-avdraget för hushållsnära tjänster.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Veronica Rosenberg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.