Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Medlem

Så tar du hand om ditt hus

Har du äntligen fått nycklarna till ditt nya hem? Grattis! Här kommer ni njuta av livet i många år framöver. Säkert njuter du också av känslan av att allt är nytt och fräscht. Och kanske funderar du på hur du ska behålla ditt hus i samma goda skick i många år framöver? Varsågod, här kommer våra tips.

Varför är det viktigt?

Att hålla sitt hus i ett välskött och fint skick är förstås en trivselfråga men också en god affär rent ekonomiskt. Genom att ta hand om ditt hus redan från början hjälper du det att hålla sig i nyskick längre. Det gör att huset behåller sitt värde, men du sparar också både tid och pengar på lång sikt. Små åtgärder brukar nämligen innebära relativt små pengar – medan stora… ja, du fattar.

Lär känna ditt hus

För att undvika överraskningar är det bra att lära känna ditt hus ordentligt. Ta dig tid och läs igenom pärmen du fick när du flyttade in. Här finns nyttig information om ditt värmesystem, ventilation och vatten/avlopp med mera – till exempel är det ju skönt att veta hur du justerar inomhustemperaturen... Men filter, ventiler och golvbrunnar behöver också regelbunden kontroll och rengöring.

Gör rätt från början

Tänk på att välja rätt fästanordningar när du sätter upp saker på väggarna – både inomhus och utomhus – för att inte skada väggar och fasad. När du monterar utebelysning, hussiffror eller liknande kan du till exempel behöva täta hålen för att inte fukt ska kunna krypa in.

Kolla läget regelbundet

För att undvika överraskningar är det en sedan god idé att ta för vana att inspektera ditt hus några gånger om året för att upptäcka eventuella skador i tid. Här kommer några punkter som är bra att ha koll på.

Fasaden

Inspektera allt utvändigt trä på våren för att se om det finns några sprickor i fasaden. Titta extra noggrant på vindskivorna: de slits snabbare och kan orsaka onödiga skador. Byt ut dessa vid behov.

Dörrar och fönster

Passa på att kolla fodret kring fönster och dörrar lite extra, då de också slits snabbare än resten av fasaden. Byt tätningslister ofta, och vaxa gärna träytorna på fönster och dörrar varje år för att hålla färgen fin.

Hängrännor

På hösten är det bra att vara noga med att rensa hängrännorna från löv för att undvika att fukt letar sig in, men ta gärna en koll efter vintern med… Och missa inte att tömma eventuella silar vid stuprören. Byt också ut rostiga eller trasiga delar om det behövs.

Familj på uteplats utanför sitt nybyggda hus

Tak och vind

På våren är det perfekt att göra en inspektion av taket, eftersom det oftast är i samband med snö och is som skador på taket uppstår. Har du takpannor? Kika då lite extra kring skorstenar och ventilation, dessa pannor kan vara lite extra känsliga. Om ditt hus har ett vindsutrymme, se även över detta för att upptäcka eventuell fukt och mögelpåväxt.

Tvätta fasad och tak

Om du ser till att tvätta fasaden och taket med jämna mellanrum, minst vart femte år, slipper du att måla om så ofta och huset håller sig fräscht och fint.

Dags att göra mera?

Eftersom du förmodligen inte behöver göra något större underhåll på ditt nya hus på många år ännu kanske det kliar lite i projektfingrarna? Då har vi ytterligare ett tips till dig: bli OBOS-medlem, så får du massor av bra rabatter och erbjudanden för ditt hemmafixande. Vad sägs till exempel om rabatt på Beijer Byggmaterial, Elitfönster och Nordsjö Idé och Design? Se alla förmåner – och bli medlem – här.

Ps. Undrar du varför vi på SmålandsVillan tipsar om OBOS-medlemskap? Det är inga konstigheter alls, vi är ju en del av OBOS, precis som våra kompisar på Myresjöhus.

 

 

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Hans Andréasson Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.