Välj rätt husmodell!

När du bestämt dig för att bygga nytt hus väntar en otroligt rolig tid men det är även många beslut som fattas. Ett av de första är vilken typ av hus du vill bygga. Här ger vi dig sju tips på hur du väljer rätt hustyp.

Fundera på vad du värdesätter mest

Börja med att fundera över vad du idag värdesätter mest i ett hem. Är det viktigast med ett stort kök, stora öppna ytor, ett härligt vardagsrum där familj och vänner kan samlas eller att ha många rum?

Ska alla sovrum vara samlade i samma del av huset, eller vill du ha föräldrasovrummet i en avskild del? Ta god tid på dig att fundera.

Anpassa huset efter livet

Fundera över hur du tror att framtiden kommer se ut om 5–10 år. Oftast bor du i ett nybyggt hus under många år, kanske till och med för resten av livet. Är barnen på väg att flytta hemifrån eller planeras tillökning? Om du är ensamstående eller bor tillsammans med en sambo föredras kanske ett mindre enplanshus? Har du småbarn önskar man kanske ett större boende med mycket yta? När barnen är små vill många ha deras sovrum nära sitt egna. När barnen blir större kan det vara skönt att ha en egen del av huset där de kan hålla till med sina vänner.

Finns byggkrav för tomten?

Utgå från tomtens förutsättningar. Ska du bygga på ett planlagt område styr oftast en detaljplan själva byggnationen. Börja med att ta reda på om det finns några särskilda byggnadskrav och vad detaljplanen säger. Finns det några riktlinjer för husets placering och hur det ska se ut? I detaljplanen brukar högsta tillåtna byggnadshöjd, byggnadsarea och hösta- lägsta tillåtna takvinkel anges. Andra förbehåll kan vara hur nära gatan huset får placeras eller om det till exempel förekommer ett ”u” område som inte får bebyggas.

Hur ser omgivningen ut och väderstrecken ut?

Kika på hur omgivningen ser ut. Har du en vacker utsikt är förmodligen ett tvåplanshus mer passande där du kan ta tillvara på utsikten från ovanvåningen.

Fundera även över väderstrecken. Hur ska du bygga för att ta tillvara på solen på bästa sätt och vad uppskattar du mest? Att sitta ute i solen och äta frukost eller att kunna spendera sommarens grillkvällar på en uteplats i solnedgången? Det är viktigt att fundera över var man vill ha solen när man väljer husmodell och placerar huset på tomten.

Tänk igenom hur uteplatser och ett eventuellt uterum stämmer in på tomten och harmoniserar med väderstreck och grannhus.

Ta hjälp av familj och vänner

Glöm inte att fråga runt bland dina vänner och familj som bor i hus. Vad uppskattar de mest med ett hus? De sitter säkert på massor av tips och bra idéer att ta lärdom från. Och kanske vet de också vad du ska undvika?

Tänk igenom tillvalen i huset.

Försök att inte haka på modetrenderna. Välj det du själv vill ha och som håller i längden. Underskatta inte förvaringsutrymmen som till exempel en tvättstuga med gott om utrymme för förvaring eller en sidobyggnad.

Besök våra visningshus

För att uppleva olika husmodeller och se vad man tycker om är det en god ide att besöka våra visningshus. Det är lättare att bilda sig en uppfattning om vad som kommer att passa när du upplever huset i verkligheten.

Lycka till!

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog