Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Ekonomi

Vanliga frågor om husfinansiering: banken svarar

Att bygga ett nytt hus är ofta förenat med många frågor, inte minst när det kommer till det ekonomiska. Här svarar Erik Eckerström från vår partner Nordea på några av de vanligaste.

Hur vet vi vad vi får låna?

Det är väldigt individuellt hur mycket man får låna, och det hjälper vi på Nordea naturligtvis till med att reda ut. Du kan också själv räkna på hur mycket ni kan låna direkt på webben, verktyget hittar du här.

Youtube video preview

Vad styr hur mycket vi får låna?

Hushållets inkomster styr hur mycket ni får låna. Vid sidan om detta så har den egna insatsen betydelse. Den kan komma från exempelvis ett befintligt boende som ska säljas.

Hur ansöker jag om lån?

Att ansöka om lån till att bygga nytt ser lite annorlunda ut än om det handlar om att köpa begagnat, därför hjälper en erfaren rådgivare dig med detta. Det smidigaste är att fylla i dina kontaktuppgifter här, så kontaktar vi dig snarast.

Vad är ett byggnadskreditiv?

Byggnadskreditiv, eller byggnadskredit, är en tillfällig finansieringslösning som används för att betala alla större kostnader under tiden som du bygger ditt hus. Hos oss på Nordea betalar du bara ränta på de pengar som du har använt när du bygger med SmålandsVillan. När ditt nya hus är klart, slutbesiktat och försäkrat görs krediten om till ett bolån. En fördel är att du inte behöver amortera under byggtiden och när huset är färdigbyggt har du möjlighet till amorteringsfrihet i upp till fem år.

Vad är pantbrev?

När din fastighet sätts som säkerhet för ett lån görs en inteckning i fastigheten. Pantbrevet är ett bevis på inteckningen. Pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt plus en expeditionsavgift.

Pojke ligger och vilar sig efter att ha byggt klossar

Vad är lagfart?

Lagfarten är ett bevis på att det är du som äger huset. Ansökan görs till Lantmäteriet innan tre månader efter köpet och kostnaden är 1,5 procent av köpeskillingen samt en fast avgift om 825 kronor. Banken finns alltid behjälplig när du vill låna och teckna pantbrev och lagfart.

Hur mycket kontantinsats krävs?

85% av bostadens värde går att belåna med bolån. Resterande del, 15%, behöver finansieras på annat sätt. I normalfallet kommer det eget sparande eller från försäljningen av nuvarande boende.

Vi kommer inte upp i 15% kontant, vad kan vi göra?

Beroende på er privatekonomi kan det finnas utrymme för att låna mer utan bostaden som säkerhet, prata med din bankkontakt och se vad som gäller för er. Och även om inte drömmen går att uppfylla direkt hjälper vi er att sätta upp en plan för sparande som skapar möjligheter för framtiden.

Kvinna sminkar sig i nybyggt hus

Hur mycket behöver vi amortera?

Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent per år. Bolån på 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent per år. Lånar du mer än 4,5 gånger hushållets totala bruttoårsinkomst, ska du amortera ytterligare 1 procentenhet på lån som hör till bostaden.

Kan man slippa amortera de första åren?

Undersök dina möjligheter till amorteringsfrihet. Hos oss på Nordea kan du som bygger hus med SmålandsVillan få möjlighet till amorteringsfrihet i fem år, oavsett belåningsgrad.

Bör jag välja fast eller rörlig ränta?

Om man ska välja bunden eller rörlig ränta handlar mycket om vilket utrymme man har i sin privatekonomi. Fast ränta innebär större trygghet, rörlig ränta innebär större risk – men kan bli billigare. För de allra flesta är en mix av bundna och rörliga räntor att föredra. Tillsammans med din bankrådgivare kan du få olika förslag och se hur det påverkar din ekonomi. Eller räkna på saken själv här.

Hur är det med fastighetsskatt när man bygger nytt hus?

Nyproducerade småhus är helt befriade från kommunal fastighetsskatt i 15 år. När du bygger nytt är den minskade fastighetsskatten alltså något du ska ta med i beräkningen när du jämför kostnaden med att köpa ett äldre hus.

Kostar det något att få råd från banken?

Nej, inte hos oss på Nordea i alla fall. För dig som bygger hus med SmålandsVillan är all rådgivning kring din husaffär kostnadsfri.

Vad betyder det att SmålandsVillan är Nyckelpartner till Nordea?

Våra Nyckelpartners är utvalda hustillverkare som vi på Nordea har ett nära och långsiktigt samarbete med. För dig som bygger hus med SmålandsVillan innebär det bland annat möjlighet till extra förmånliga villkor.

Amorterings-fritt i 5 år

Nyckelpartner till Nordea

Att vi är en av Nordeas utvalda Nyckelpartners ger dig som bygger hus med oss chans till extra förmånliga lånevillkor.

Läs mer
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Hanna Sigland Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.