Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Finansiering

Att bygga nytt är kanske inte så dyrt som du tror

Har vi råd att bygga ett nytt hus? Det är frågan varje blivande husbyggare ställer sig. Många tror också att det blir så mycket dyrare att bygga ett nytt hus än att köpa ett begagnat. Men stämmer det verkligen?

Nytt hus jämfört med begagnat

Kostnaden för att bygga nytt har förvisso gått upp den senaste tiden, precis som kostnaderna för det mesta här i världen. Men om du har råd att köpa ett begagnat hus idag – då har du förmodligen råd att bygga ett nytt, även om förutsättningarna naturligtvis kan variera beroende på var du bor. På vissa orter kan det till och med vara mer prisvärt att bygga en ny Smålandsvilla jämfört med att köpa ett begagnat hus – inte minst om det äldre huset behöver renoveras.

God ekonomi i längden

Även när det handlar om driftskostnader har ett nybyggt hus stora fördelar jämfört med ett äldre, inte minst när det handlar om uppvärmningen. Hos oss på SmålandsVillan beror det inte bara på att vi använder moderna värmepumpar, utan också på att våra hus är ritade och konstruerade för att vara energisnåla. Att ett nybyggt hus har låg energiförbrukning ökar också chanserna att få så kallade gröna bolån som ger rabatt på bolåneräntan. Och i ett nybyggt hus slipper du betala fastighetsskatt i 15 år. Allt detta gör sitt till för plånboken i det långa loppet.

Villa kontra bostadsrätt

Att köpa ett bostadsrättshus istället för att bygga en egen villa kan förstås göra det enklare att få lån, eftersom du kan räkna med en något lägre kontantinsats. Men sedan då? Även här behöver du tänka på din månadskostnad. I bostadsrätten betalar du ju en avgift till bostadsrättsföreningen varje månad, utöver driftkostnader, räntor och amorteringar. Sett i det ljuset är det definitivt en bra affär att bygga eget, även om du kanske måste låna mer. Inte minst när månadskostnaden för en helt nybyggd Smålandsvilla idag motsvarar månadskostnaden för en bostadsrättstrea på vissa orter.

Kvinna arbetar vid laptop

Spara med eget arbete och egna val

Är du kreativ, händig och sugen på att spara en bra slant? Då passar leveransalternativet "målningsförberett" dig. Här görs det mesta i din Smålandsvilla klart, men du får själv göra finliret med ytskikten – till exempel tapetsera, lägga golv och fixa lister. Och väljer du ett av våra 1,5- eller 2-planshus har du ju hela övervåningen att gå loss på, vilket också innebär stora möjligheter att anpassa inredningen efter smak och plånbok.

Att vidga vyerna kan löna sig

Varje hus behöver förstås en tomt, och tomtpriserna kan variera en hel del. Ofta har man siktet inställt på ett visst område, men vill du komma billigare undan med ditt husbygge kan det definitivt löna sig att vidga vyerna. Vem vet, kanske hittar du en ännu finare tomt med en bättre prislapp någon helt annanstans än du först tänkte dig?

Ta reda på dina förutsättningar

Innan man har full koll på allt det ekonomiska i husbyggarprocessen är det lätt att drömmen känns ouppnåelig. Men kanske är det helt i onödan? Det finns ett enkelt sätt att ta reda på om den kan bli sann: be din säljare fixa en produktionskostnadskalkyl för vad ditt drömhus kommer att kosta, och ta med den till banken. Och gör det nu. Historien visar nämligen att när priserna på begagnatmarknaden sjunker står nyproduktion ofta fast, eftersom våra priser baseras på produktionskostnaden. Det kan ge ett nybyggt hus ett gynnsamt värdeläge när marknaden åter vänder uppåt.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Susanne Liljegard Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.