Beställ katalog
  • Ekonomi

Byggnadskreditiv: så funkar det

Har du hört talas om byggnadskreditiv? Om inte kommer det garanterat på tal när du funderar på att bygga en Smålandsvilla och ni börjar snacka finansiering. Men vad är byggnadskreditiv för något? Och hur funkar det? Låt oss berätta.

Husbyggarens finansieringslösning

Kärt barn har många namn: byggnadskreditiv kallas också för byggnadskredit, byggnadslån, bygglån etc. Oavsett vad det kallas är detta en tillfällig finansieringslösning för att betala alla större kostnader under tiden som du bygger ditt hus. Tänk dig att den är som ett slags kreditkort, för vanligtvis betalar du bara ränta på pengarna du använder under tiden som bygget pågår. Och när ditt nya hus står klart görs byggnadskreditivet om till ett vanligt bolån.

Kvinna tittar på laptop när hon äter frukost

Så funkar ditt byggnadskreditiv

När fakturorna från ditt husbygge börjar ramla in betalas de genom att lyfta pengar från ditt byggnadskreditiv. En del banker tar hand om betalningen åt dig, men även andra lösningar kan förekomma. Räntan kan du ofta välja att betala in löpande, eller betala från kreditivet – men tänk på att beloppet du har att bygga för då minskar. Du behöver inte amortera något under byggtiden, däremot brukar du kunna göra egna insättningar för att minska beloppet du använt – och därmed också räntekostnaden. Om du till exempel kan betala handpenning på huset med egna pengar är det ofta möjligt att vänta med att dra igång kreditivet.

Jobbar alla banker med byggnadskreditiv?

Hur bankerna jobbar med byggnadskreditiv varierar, vissa gör det inte alls. Här behöver du kolla vad din bank erbjuder för villkor – och hur smidigt deras upplägg är. Både räntekostnader, administrativa avgifter och uppläggningskostnader kan variera. En del banker tar till exempel även ut en kontraktsränta, vilket innebär att du får betala en viss procent i ränta oavsett hur mycket av pengarna i kreditivet du använt.

Det kan löna sig att välja rätt bank

Här är det klokt att välja en bank som både ger dig bra villkor och har erfarenhet av den här typen av finansieringslösningar. Därför samarbetar vi på SmålandsVillan gärna med Nordea. De har också valt ut oss till Nyckelpartner, vilket ger dig som bygger hus med oss chans till extra förmånliga villkor. Hos Nordea får du dessutom möjlighet till amorteringsfrihet de första fem åren med ditt bolån.

Ungt par läger artiklar på datorn om att bygga hus

Hur får jag ett byggnadskreditiv?

För att banken ska kunna bevilja ditt byggnadskreditiv behöver de bedöma tre saker. Dina ekonomiska förutsättningar, vad ditt husbygge kommer att kosta, och hur mycket ditt hus beräknas vara värt när det är färdigt. Ofta görs en förhandsvärdering med hjälp av en mäklare, och att din hussäljare ger dig en heltäckande produktionskostnadskalkyl för vad huset kommer att kosta är viktigt för att banken ska ta ett bra beslut. Vanligtvis vill banken även ha kopior på ytterligare handlingar, som entreprenadkontrakt och bygglov/startbesked – fråga din bankkontakt vad som gäller hos dem.

Från byggnadskreditiv till bolån

När ditt hus är slutbesiktat och klart ska byggnadskreditivet bli ett vanligt bolån. Då gäller vanliga bolåneregler, du får med andra ord låna max 85 procent av husets värde, resten ska vara din kontantinsats. För att ta reda på värdet tar du hjälp av en mäklare som gör en slutvärdering, den skickar du sedan till banken tillsammans med de andra dokumenten de önskar – ofta handlar det om besiktningsprotokoll och startbesked från kommunen. Sedan får du förslag på låneupplägg.

Vanliga frågor och svar om byggnadskreditiv

Med byggnadskreditiv behöver du inte amortera under byggtiden. Och du betalar oftast bara ränta på de pengar du använder under tiden ditt hus byggs.

Byggnadskreditivet är en kredit, bolånet är ett lån med ditt hus som säkerhet.

Mänga gör det, men inte alla. Tjänsten kan dock heta olika saker hos olika banker, Byggnadslån, till exempel. Och både villkor och upplägg varierar, så här gäller det att utvärdera noga.

Kostnaden varierar mellan olika banker, så här behöver du jämföra allt från räntekostnader till uppläggningsavgift och administrativa avgifter. Titta gärna också på hur tjänsten är utformad hos respektive bank, det kan skilja en del i smidighet.

Ett hus som ännu inte finns erbjuder ju inte samma säkerhet som ett existerande hus, därför är räntan ofta något högre än för ett vanligt bolån. Se därför till att välja en husleverantör som håller vad de lovar när det gäller byggtiden – du vill ju inte behöva betala ränta längre än nödvändigt, eller hur?

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Susanne Liljegard Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.