Måla träfasad

Kanske är du också sugen på att måla om ditt hus? Det viktiga förarbetet är A och O för att du ska få ett vackert resultat som håller länge. Räkna med att cirka 80 procent av arbetstiden går åt till att tvätta, slipa och laga innan du sätter igång och målar. Är du noggrann i grundarbetet kommer du få en fasad som blir beundrad på både avstånd och nära håll och som kommer hålla sig fin i många år framöver! Det är alltså väl värt att göra det där lilla extra.

Ta del av våra tips för det bästa resultatet

Det allra bästa vädret för att måla om huset är runt 20 grader och mulet. Du ska undvika att måla fasaden i direkt solsken, regn eller när temperaturen är lägre än fem plusgrader. Därför är vår och sommar högsäsong när det gäller fasadmålning.

1. Rengöring

Det är viktigt att se till att fasaden är ren från mögel, pollen och annan ytbeläggning. Börja med att skölja av fasaden med vatten, använd gärna en högtryckstvätt men tänk då på att inte ha för högt tryck då det kan skada träet. Tvätta grundligt, en rotborste med kraftig borst är bra att använda för att få bort växtlighet. Använd dig av en målartvätt, följ instruktionerna på förpackningen. Oftast finns det mögel och algpåväxt på fasaden trots att det kanske inte syns. Lägg därför även på särskilt alg- och mögelmedel. Tänk på att alltid använda skyddshandskar och gärna skyddsglasögon när du tvättar med starka medel. Låt husväggen torka ordentligt innan du målar så att färgen fäster ordentligt, gärna 1-2 veckor.

2. Skrapa, slipa, laga och byt ut

Med hjälp av en färgskrapa kan du skrapa bort all lös färg. Passa på medan fasaden är lite fuktig, det blir lättare då. Detta är ett tidskrävande och inte allt för roligt jobb, men tänk på att du kommer få igen det senare då resultatet blir desto bättre. Passa på att kolla efter eventuella skador som lösa spikar, dåliga plankor eller hål. Inspektera skarvar och ändträ extra noga, det är oftast här träet ruttnar fortast. Stick in en kniv för att känna efter om träet är mjukt - i så fall ska det bytas! Täta alla sprickor och kvisthål i träet med en akryltätmassa och slipa de spacklade partierna.

3. Täck för och grundmåla

Börja med att täcka in fönster, stengrund, angränsande växter och liknande som inte ska målas och lägg ut skyddsplast på marken närmast fasaden. Använd gärna en spackelspade att måla emot vid fönsterfoder, då dessa partier kan vara svåra att maskera med tejp. Stryk på grundolja på skarvar och ändträ och torka av överflödig olja efter 30 minuter om det skulle behövas. Därefter grundmålar du noggrant alla ytor.

4. Dags att måla

Innan du börjar måla är steg ett att ta reda på vad din fasad är målad med för färg sedan tidigare. Om du inte väljer rätt sorts färg finns risk för att färgen fäster dåligt, lossnar eller spricker. För att på ett enkelt sätt testa vilken färg du har på huset kan du gnugga med en trasa indränkt i T-Röd på fasadväggen. Kladdar färgen är huset troligtvis målat med akrylat, det vill säga en vattenbaserad färg. Skulle ytskiktet däremot inte luckras upp är det troligtvis en oljefärg. Färgar ytan av sig på händerna eller dammar är det antagligen en slamfärg.
För att undvika en flammig yta är det viktigt att du planerar målningen. Stryk på rikligt med färg på penseln och arbeta i ca 1 meter breda fält och måla uppifrån och ned. På liggande träpanel arbetar du i hela husets längd och med några panelbrädor i taget. Var noga så att färgen på penseln även kommer in i panelskarvarna. Låt färgen torka in ordentligt innan du målar det andra lagret.

Färg och kulör tips!

  • Välj gärna en kulör som passar husets ålder och arkitektur
  • Välj en ”smutsig” kulör, eftersom den annars kan upplevas alltför skarp när den målas upp på fasadväggen.
  • Provmåla alltid, gärna på flera ställen så du ser hur färgen upplevs i olika ljus. Då får du en känsla för hur slutresultatet kommer bli.
  • Köp penslar av hög kvalité, det gör arbetet roligare och enklare men framförallt blir slutresultatet bättre.
  • Vira in penslarna i en plastpåse när du behöver ta en paus, på så sätt torkar inte färgen och du kan fortsätta som vanligt efteråt. 

Tips! Tvätta gärna fasaden vartannat år för att minska risken för alg och mögelpåväxt. 

Vill du veta mer om huset?

Hör av dig till oss!

Hur vill du att vi kontaktar dig?