Tips från banken till dig som går i husbyggartankar

Budget, kalkyl, månadskostnad och lånelöfte… Att bygga hus är en av livets stora händelser men det kan också innebära många frågor och beslut. Vi pratade med Erik Eckerström på Nordea för att få en djupare inblick i vad man behöver tänka på när det gäller finansiering vid nyproduktion.

Vad är viktigt att tänka på när man ska bygga nytt hus?

Att bygga nytt hus är en stor investering, utifrån ett privatekonomiskt perspektiv så tycker jag man ska tänka på hur mycket man kan tänka sig att lägga varje månad på sitt boende. Det är lätt att fastna i detaljer kring vilken blandare man ska ha i badrummet men det är också viktigt att titta över hur familjens månadsbudget ser ut och hur man kan påverka den.

När i processen bör jag kontakta banken?

Redan när man börjat drömma om att bygga så tycker jag att man ska blanda in banken. Banken kan hjälpa dig att se hur mycket du har att röra dig med och vad som krävs i till exempel egen insats. Nordeas erfarna rådgivare som jobbar med nyproduktion har hjälpt många andra som byggt hus och detta kan vara mycket värdefullt för dig som ska bygga kanske för första gången. Tillsammans med banken skaffar du ett lånelöfte så att du vet hur mycket du får låna.

Kostar det något att låta banken räkna fram ett lånelöfte?

Nej, all rådgivning kring detta från banken är kostnadsfri.

Hur ansöker jag om lån?

En rådgivare hjälper dig att ansöka. Att ansöka om lån till att bygga nytt ser lite annorlunda ut än om det handlar om att köpa begagnat, därför hjälper en erfaren rådgivare dig med detta. Det smidigaste är att fylla i dina kontaktuppgifter på hos Nordea

Hur mycket får jag låna?

Det är väldigt individuellt hur mycket man får låna. Det är lätt att få en uppfattning om ens egna möjligheter via nordea.se där du kan räkna på hur mycket ni kan låna. Detta räknar du enkelt fram hos Nordea.

Vad är ett byggnadskreditiv?

En byggnadskredit är en tillfällig finansieringslösning som används för att betala alla större kostnader under tiden som du bygger ditt hus. Utöver en engångskostnad betalar du ränta på de pengar som du har använt. När ditt nya hus är klart, slutbesiktigat och försäkrat görs krediten om till ett bolån. En fördel är att du inte behöver amortera under byggtiden och när huset är färdigbyggt har du amorteringsfritt i upp till fem år.

Vad är pantbrev och Lagfart?

Sätter du din fastighet som säkerhet för ett lån görs en inteckning i fastigheten. Pantbrevet är ett bevis på inteckningen. Pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt plus expeditionsavgift.
Lagfarten är ett bevis på att det är du som äger huset. Ansökan görs till Lantmäteriet innan tre månader efter köpet och kostnaden är 1,5 procent av köpeskillingen samt en fast avgift om 825 kronor.
Banken finns alltid behjälplig när du vill låna och teckna pantbrev och lagfart.

Vad innebär kontantinsats och amorteringskrav?

Kontantinsats är det som du själv stoppar in som egen insats i ditt husköp. Det kan bestå av eget sparande men också i vissa fall eget arbete. Man kan definiera kontantinsats som värde på det färdiga huset minus banklån.
Amorteringskravet bestämmer hur mycket du ska amortera när du tar ett nytt bolån hos oss. Hur mycket du behöver amortera bestäms av lånets storlek i förhållande till bostadens värde, samt hushållets inkomst.

Hur mycket behöver vi amortera?

Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent per år. Bolån på 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent per år. Lånar du mer än 4,5 gånger hushållets totala bruttoårsinkomst, ska du amortera ytterligare 1 procentenhet på lån som hör till bostaden. Nordea tillämpar ett undantag där du som bygger nytt hus kan välja amorteringsfritt de första fem åren.

Hur mycket kontantinsats krävs?

85% av bostadens värde går att belåna med bolån. Resterande del, 15%, behöver finansieras på annat sätt. I normalfallet kommer det eget sparande eller från försäljningen av nuvarande boende. Beroende på er privatekonomi kan det finnas utrymme för att låna mer utan bostaden som säkerhet. Man kan också göra eget arbete som på så sätt minskar produktionskostnaden till exempel målning och liknande. Detta kräver dock att du har förmågan att utföra arbetet fackmannamässigt.

Vi kommer inte i upp i 15% kontant, vad kan vi göra?

Alla drömmar går inte uppnå direkt. Om inte möjligheten finns idag så kan man sätta igång att spara för att i framtiden ha möjlighet. Vi hjälper till att sätta upp en plan tillsammans med er.

Bör jag välja fast eller bunden ränta?

Om man ska välja bunden eller rörlig ränta handlar mycket om vilket utrymme man har i sin privatekonomi. Fast ränta innebär större trygghet, rörlig ränta innebär större risk men kan bli billigare. För de allra flesta är en mix av bundna och rörliga räntor att föredra. Tillsammans med din bankrådgivare kan du få olika förslag och se hur det påverkar din ekonomi.
Hur är det med fastighetsskatt när man bygger nytt hus?
Nyproducerade småhus är helt befriade från kommunal fastighetsskatt i 15 år. När du bygger nytt är den minskade fastighetsskatten alltså något du ska ta med i beräkningen när du jämför kostnaden med att köpa ett äldre hus.

Nordeas bästa tips för finansieringen av ett husköp

  • Se till att det finns utrymme i er budget för eventuella räntehöjningar.
  • Spara regelbundet till en buffert för oförutsedda händelser.
  • Se regelbundet över dina lånevillkor, som amortering och ränta, förändrade förutsättningar såsom ökad inkomst eller ökat sparande gör att du kanske har rätt till minskad amortering eller ökad rabatt.
  • Bygg ett energieffektivt hus så får du Gröna Bolån. Förutom att det är bra för miljön så får du extra rabatt på dina bolån.

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog