Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Odla i pallkrage – Gott, smidigt och enkelt

Det är en härlig känsla att kunna gå ut i sin trädgård och dra upp den första moroten, att plocka färska örter, solmogna jordgubbar och potatis såklart. Med pallkragar i din trädgård kan du förgylla sommarens måltider rejält. Här kommer våra bästa tips för att odla i pallkrage.

Enkelt att komma igång

Att odla i pallkragar är inte svårt alls. De passar perfekt för både stora och små odlare och trivs lika bra i trädgården som på din uteplats. Extra snygga och hållbara blir kragarna om du målar eller oljar dem. Annars grånar de naturligt med tiden. Nya pallkragar köper du i byggvaruhus eller trädgårdsbutiker, men på köp- och säljsajter som Blocket kan man ofta fynda begagnade pallkragar från transportfirmor och liknande. Eller varför inte snickra ihop egna? Då kan du dessutom välja storlek efter smak.

Odla det du tycker om

Det går att odla det mesta i en pallkrage. Sparris, rabarber, bönor, bärbuskar, snittblommor och perenner, sallad, vitlök och kryddörter är bara några exempel. Det du behöver tänka på är att använda bra jord för det du vill odla – och hur stort djup växterna behöver. Till potatis, rotfrukter och växter som har djupa rötter behöver du till exempel placera två eller tre pallkragar på varandra.

Förbered dina odlingar

Börja med att fundera på var du vill ställa dina pallkragar. Placera dem gärna på en solig plats, lättåtkomlig från kök och grill, så att du alltid har nära till dina råvaror när du lagar mat. På gräsmatta kan du gärna gräva upp gräset där kragen ska stå och vända tuvorna upp och ner. Täck sedan marken med ett tjockt lager tidningar, kartong eller markduk. Har du markduk kan du även vika upp den längs med insidan av kragen och häfta fast för extra ogrässäkring. Bottna gärna pallkragen med ett lager torra löv, kvistar eller annat organiskt material. Lecakulor går också bra. Sedan fyller du på med jord.

Så och vattna

En annan fördel med pallkrageodling är att du kan komma igång lite tidigare på våren, eftersom det blir varmare i en pallkrage än i marken runtom. Men ha gärna fiberduk redo, nattfrosten kan slå till så sent som i början av juni. Sår du från frö står alla instruktioner på påsen, men olika trädgårdssidor och grupper på webben är också en bra kunskapsbank att hämta tips ifrån. Glöm inte att vattna ordentligt när du sått.

Gödsla – och vattna

I vanlig påsjord räcker näringen i några veckor, sedan behöver dina växter påfyllning. Hönsgödsel eller naturgödsel (även kallad ko-på-påse) är säkra kort, men fråga gärna om råd i trädgårdsbutiken. Och ja, nu ska vi tjata lite mer om att vattna. Eftersom jorden torkar snabbare i en pallkrage är det viktigt att vattna regelbundet – och lite extra när det är torrt och soligt väder. Vattna gärna tidigt på morgonen innan solen börjat steka på, och vattna rejält när du väl vattnar.

Pyssla om dina plantor

Att rensa ogräs i pallkragen går snabbt, så länge du inte låter ogräset ta över... Att lägga en stund på rensning varje kväll är ett hett tips: då blir det aldrig övermäktigt. Har du sått tätt? Gallra då så att de kvarvarande grönsakerna kan utvecklas ordentligt. Även minigrönsaker smakar gott, lök funkar till exempel perfekt som salladslök innan den är färdig. Med snabbväxande grönsaker som sallad kan du också så nya frön eller plantera ut nya småplantor i takt med att du skördar. För att skydda dina kragar från objudna gäster kan det vara bra att täcka dem med fiberduk – eller ett galler, beroende på vem som brukar hälsa på.

Vissa kräver lite extra

Odlar du potatis behöver du kupa den regelbundet så att den inte blir grön. Skyffla upp mer jord runt stjälken eller fyll på med mer jord i kragen, toppen på bladen ska alltid sticka upp. Har du plantor av tomater, gurka, squash, majs eller pumpa som vill bo i pallkragen? Då behöver plantorna först avhärdas, det betyder att du vänjer dem vid att vara utomhus. Börja flytta ut dem en mulen och vindstilla dag när det är minst 10 grader varmt och ta in dem igen efter ett par timmar. Öka sedan utevistelsen successivt – och när risken för nattfrost är över kan du plantera ut dem i pallkragen. Lycka till med dina odlingar!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Camilla Andersson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.