Beställ katalog
  • Kundreportage

Från fabriken till tomten: Familjen Danielsson har följt sin Villa Fredriksdal

Att bygga ett nytt hus är för många en dröm. För familjen Danielsson går drömmen nu i uppfyllelse. Vi fick följa med familjen på en rundtur i SmålandsVillans husfabrik i Vrigstad när de för första gången fick uppleva sitt nya hus.

Soliga somrar vid torpet

Familjen Danielsson består av mamma Anna och pappa Christer samt barnen Alva, Vilma och Viktor. Idag bor familjen i ett äldre hus i Motala där Christer har bott sedan barnsben.

- Det har sin charm, men samtidigt har vi inte kunnat släppa drömmen om ett nybyggt hus som är vårt eget ner till minsta tillval, säger Krister.

På tomten utanför Motala där Annas gammelmorfar är född planerar familjen att skapa sin idyll. Här stod tidigare en gammal timmerstuga som har monterats ner och transporterats till en ny ägare i Stockholm. I dess plats har paret valt att bygga enplanshuset Villa Fredriksdal från SmålandsVillan.

- Vi har spenderat så många somrar här. Att vi nu får bygga vårt drömhus och bo här året runt känns helt fantastiskt, säger Anna.

Från montage till inflyttning på några veckor

Idag är det en speciell dag för familjen. De ska äntligen få kliva in i SmålandsVillans fabrik i Vrigstad och få se sitt nybyggda hus. De blir varmt omhändertagna av Isabella Steinwall som är samordnare i fabriken. Hon börjar med att berätta om hur produktionen av en Smålandsvilla går till:
- SmålandsVillan säljer så kallade volymhus vilket innebär att så mycket som möjligt görs klart redan i fabriken, säger Isabella.

Allt grundmålas, golv och innertak sätts på plats, elen dras, och skåp, vitvaror och sanitetsporslin sitter där det ska. När volymerna är klara här i fabriken så fraktas de med en lastbil till byggplatsen. Där monteras de ihop på bara en dag och efter några veckor kan de lyckliga ägarna flytta in i sitt nya hem.
Och hon tillägger till familjen: Nu är ni väl sugna på att få se ert hus?

- Ja! Det känns riktigt pirrigt detta, säger Anna och får medhåll från resten av familjen.

Tilltalande tillval för alla smaker

Det första Isabella tar med dem till är den volym som innehåller husets kök. Här har familjen valt ett vitt kök med ett stänkskydd som ser ut som betong och mörk bänkskiva.

- Det var verkligen inte enkelt att göra alla tillval, säger Anna och stryker med handen längs bänkskivan. Men väldigt roligt, och vad fint det blev, eller hur? Tillägger hon till sin man Christer.

- Ja jättefint, svarar han. Vi ville ha ett enkelt kök som passar in i stilen på landet där huset ska byggas och det är precis vad vi har fått. Häftigt att kunna se det innan det är på plats.

Ingen risk för synlig disk – och egen del för barnen

Anna och Christer får sedan frågan varför de valde att bygga ett hus med just SmålandsVillan.

- Vi visste redan från början att det var ett enplanshus vi ville ha eftersom vi ska bo här tills vi blir gamla. Och det var egentligen bara SmålandsVillan som vi tyckte hade hus med passande planlösning, säger Anna.

- Villa Fredriksdal är verkligen husmodellen för oss. Både vi och barnen får varsin egen del i huset, och så föll vi för köket och den härliga bardisken som delar av köket från vardagsrummet. Det känns perfekt att inte behöva se disken när man sitter och tittar på tv, säger Krister med ett skratt.

Familjen blir guidad vidare till nästa volym som innehåller barnens rum. Fjortonåriga Alva ser sig omkring. Kanske funderar hon redan på hur hon ska ha möblerna och inredningen när huset väl är på plats.

- Det känns konstigt och häftigt att vi står i rummet där jag ska bo, säger hon till sina föräldrar.

Stora fönster för utekänsla inne

Den sista volymen som familjen blir visad innehåller husets vardagsrum. I Villa Fredriksdal är vardagsrummet 22 rymliga kvadratmeter, med tre rejäla fönster och en glasad dörr som leder ut till baksidans uteplats. Och det är just fönstersättningen som får Anna att dra efter andan.

- Oj vilka stora härliga fönster vi får! säger hon. Visst har vi tittat på ritningar och sett på ett ungefär hur det ska bli, men att få uppleva det så här är oslagbart.

- Ja, det går inte riktigt att ta in, säger Christer och kramar om sin fru.

Rött med vita knutar i timmerstugans anda

Till sist passerar familjen utlastningen, där de gigantiska volymerna lastas på för transport till byggplatsen. Man ser förväntningarna i familjemedlemmarnas ögon då de inser att det snart är deras hus som står på tur. Och avslutningsvis berättar Anna att huset ska målas rött med vita knutar och få ett rött tegeltak.

- Vi vill att huset ska likna den timmerstuga som en gång stod på tomten, säger hon och ler.

Familjen Danielssons tips till andra som går i husbyggartankar

  • Besök SmålandsVillans visningshus för att få en känsla av hur det ser ut och känns när det väl står på plats.
  • Fundera över vilken husmodell som passar in på den valda tomten.
  • Fundera noga över vilken planlösning som skulle passa er bäst. Hos SmålandsVillan finns flera planlösningsalternativ till varje husmodell.
  • Besök husfabriken i Vrigstad eller Sundsvall där ditt hus produceras och upplev ditt nya hem innan det monteras på plats.
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Jack Kihlström Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.