Beställ katalog
  • Kundreportage

Trygghet och ett pris att lita på

Natalie Ojala och Andreas Haglund från Borås funderade på att köpa en begagnad villa. Men budgivningarna mötte inte deras förväntningar, och till slut valde de att bygga ett nytt hus från SmålandsVillan.

Ville hitta hus i uppväxtorten

Paret bor i Fristad norr om Borås. Natalie är uppvuxen på orten och ville gärna bo kvar. Tanken var från början att köpa en begagnad villa för att bara kunna flytta in. Att bygga nytt tycktes krångligare och mer riskfyllt. I verkligheten blev det tvärtom. Rätt tomt hittade de i ett nyexploaterat område i Fristad.
- Inte långt därifrån har mina föräldrar byggt ett Myresjöhus, berättar Natalie. Deras goda erfarenheter bidrog till valet av ett nytt hus, samtidigt som vi tyckte om SmålandsVillans koncept med ett hus byggt i fabrik, som lyfts på plats och är tätt samma dag.

Efter att ha besökt några visningshus föll de för SmålandsVillan och modellen Villa Eksjö. Att bygga sig ett hus innefattar en hel del pappersarbete. Det ska sökas bygglov, presenteras ritningar och rekryteras en kvalitetsansvarig. SmålandsVillans säljare Peter Andersson och byggledaren Freddie Holm såg till att parets projekt flöt på.
- Det har servats med papper som vi bara har behövt skriva under, konstaterar Natalie.

Huset restes på sju timmar

27 april 2016 var det dags för montage. Grunden, som ingick i entreprenaden, var det enda som fanns på tomten. Långtradarna med huset åkte från fabriken i Vrigstad dagen innan, så att arbetet kunde börja klockan sju på morgonen.
- Det var fullt pådrag från start med drönare som filmade montaget, minns säljare Peter Andersson.

Den flygande filmaren var Natalies bror och hela den imponerande processen med en stor mobilkran som lyfter två husvolymer på plats finns dokumenterad. Men särskilt imponerade var Natalie och Andreas av när gavelspetsarna restes och taket kom på. Natalie liknar det vid Kalle Ankas husvagn på julafton.
- Vid klockan två var huset tätt. Imponerande, säger Andreas.

Våra lokala entreprenörer vet vad som krävs för att uppfylla SmålandsVillans och kundernas krav.

Sedan följde 20 dagar med resning av garage, målning och andra installationer.
- Vi har lokala entreprenörer som har byggt 100 - 150 hus och vet vad som krävs för att uppfylla SmålandsVillans och kundernas krav, säger byggledaren Freddie som var på plats nästan varenda dag för att följa upp arbetet.

Få fel på besiktningen

1 juli 2016 var det dags för inflyttning. Det blev ett snyggt och personligt hus på 164 kvadratmeter i två plan, med tillval som köksö och fyra takfönster på övervåningen.
- Samarbetet med SmålandsVillan fungerade perfekt. De gjorde bland annat energibalansberäkningen med värmepump, vilket krävdes för bygglov, berättar Natalie.

Anmärkningarna vid slutbesiktningarna var försumbara; ett fönsterbleck som fått sig en smäll vid transporten och en estetiskt mindre tilltalande skarv. Felen åtgärdades direkt.
- Jag är förvånad över att det var så få fel. Huset blev precis som vi tänkt oss, säger Andreas och Natalie fyller på:
- Efter att vi bott in oss känns det ännu bättre. Det har blivit ett hem.

Jag är förvånad över att det var så få fel. Huset blev precis som vi tänkt oss.

En viktig erfarenhet av bygget som paret har fått med sig är att det lönar sig att köpa ett så färdigt hus som en Smålandsvilla, istället för att lägga ned en massa eget arbete. Tiden har istället använts för att anlägga trädgård, altan, murar och gräsmatta.
- Men det bestående minnet för oss kommer alltid att vara den 27 april 2016, säger paret. Klockan sju fanns bara en grund på tomten. Sju timmar senare stod där ett till synes nästan färdigt hus.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Susanne Liljegard Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.