Beställ katalog
  • Kundreportage

”Inget underhåll på flera år är svårslaget”

När familjen Svanberg letade efter ett nytt hus stod valet mellan ett äldre begagnat eller ett nybyggt hus. Idag har Jonas, Matilda och sonen Noel hittat sin oas i Söderköping.

Budgivningarna på begagnade hus drog ofta iväg och Jonas och Matilda började kika på vad ett nytt hus skulle kosta.

- När vi jämförde totalkostnaden för drift och underhåll och inte bara kikade på själva huspriserna insåg vi snabbt att skillnaden mellan att bygga en ny Smålandsvilla mot att köpa ett äldre begagnat hus inte skilde sig alls mycket i pris, säger Jonas. När man väljer att bygga nytt vet man dessutom vad man får och slipper att renovera.

Med skydd från regn och rusk

Alla Smålandsvillor byggs inomhus i torra och varma lokaler i SmålandsVillans fabrik i Vrigstad. När huset levereras är det redan grundmålat, golv och innertak är på plats, all el är dragen, skåp, vitvaror och sanitetsporslin sitter där de ska. På byggplatsen återstår bland annat montaget av volymerna på grunden, tapetsering samt att taket ska lyftas på plats.

- Att husen byggs inomhus i en fabrik kändes väldigt tryggt och bra, säger Matilda. När vi skulle välja husleverantör hade vi sedan tidigare hört många goda ord om SmålandsVillan från andra kunder som var väldigt nöjda, vilket gjorde vårt val av husleverantör enklare.

”Många planlösningar – ingen stress”

Jonas och Matilda jämförde många olika hus och bestämde sig för att bygga 1,5-planshuset Villa Kalmar.

- Vi tyckte att SmålandsVillan hade väldigt många olika planlösningar att välja på och föll för Villa Kalmars öppna planlösning mellan kök och vardagsrum, säger Matilda.

På entréplanet finns ett stort vardagsrum med öppen planlösning in till matsalen och kök, tvättstuga, en toalett och två sovrum.

- Vi gillar att vi kunde välja en planlösning med två sovrum på nedervåningen, säger Jonas. På så vis behöver vi inte känna någon stress med att få klart övervåningen utan kan bo in oss på nedre plan och ta övervåningen när vi känner att vi har möjlighet till det.

Nyckeln i dörren redan på förmiddagen

I maj rullade lastbilen in på tomten i Söderköping där en förväntansfull familj stod och väntade.

- Det kändes overkligt, säger Jonas och vi blev väldigt imponerande över hur snabbt huset monterades på plats. Redan på förmiddagen kunde vi sätta nyckeln i dörren till vårt nya hem och kika in.

- Ja det var en häftig känsla att få gå runt i huset och se alla de val vi gjort, säger Matilda. Att få titta ut genom de stora fönstren och se den vackra omgivningen runt huset där vi ska bo.

Familjen Svanberg har nu bott i sin Villa Kalmar i snart sju månader och börjat bo in sig. Vi trivs väldigt bra och det är roligt att få inreda och se allt växa fram. En extra mysfaktor är att få tända braskaminen nu på hösten, säger Matilda.

”Vi rekommenderar alla att bygga nytt”

Jonas och Matilda känner sig nöjda med att valet till slut föll på ett nybyggt hus mot ett begagnat.

- Det känns så skönt att allt är nytt. Vi behöver inte tänka på något underhåll på många år och vi vet exakt vilka kostnader vi har varje månad. Själva husresan var dessutom väldigt smidig och bekväm. Vi kunde tryggt luta oss tillbaka och visste att SmålandsVillan skötte det mesta åt oss. Vi kan varmt rekommendera andra som går i hustankar att våga ta steget och bygga sitt eget hem.

Jonas och Matildas tips till andra som går i Husbyggartankar

  • Står du och väljer mellan ett nytt och begagnat hus? Jämför inte bara priset på huset utan räkna även på underhåll, värme och övriga kostnader.
  • Fundera gärna lite extra kring hur du placerar huset på tomten. Gillar du exempelvis kvällssol så kanske du vill ha vardagsrummet åt ett specifikt håll. Många val kan ju ändras i efterhand men att ändra på husets placering är lite svårt.
  • Använd SmålandsVillans Husbyggare. Där kan man bygga sitt hus och se priset i realtid. Den var till god hjälp för oss under resans gång när vi skulle komma till vilka val vi tyckte om.

 

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Johannes Laestadius Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.