Beställ katalog
  • Kundreportage

Fritidshus med plats för avkoppling

Ett fritidshus ska vara en plats att kunna koppla av på, utan att behöva tänka på nästa projekt. I skånska Torekov byggde familjen Moritz sitt smultronställe – en Villa Kalmar från SmålandsVillan. Ett modernt året-runt-boenden där familj och vänner kan samlas för att umgås och njuta. Ett hus med stora öppna umgängesytor och många sängplatser, precis som familjen önskade.

Ett smultronställe i Torekov

Elin och Jimmy med sönerna Josh och Neo bor till vardags i en 1-plansvilla i Ängelholm. De driver tillsammans ett företag inom konferensbranschen och har sitt kontor hemma i villan. De älskar att umgås med vänner och familj. Många av familjens vänner och Jimmys föräldrar bor i Torekov och familjen Moritz var ofta där för att hälsa på. Önskan om ett eget fritidshus dit familjen kunde åka för att koppla av och umgås med familj och vänner växte fram med åren.


- Vi bodde väldigt ofta hemma hos Jimmys föräldrar när vi var i Torekov men vi ville ha något eget. Vi kikade på begagnade hus men priserna var höga och vi insåg snabbt att vi fick betala mycket för väldigt små hus som dessutom ofta krävde en hel del renovering. Vi kunde bygga något nytt och fräscht för samma peng som för en begagnad liten stuga och dessutom slippa renovera, säger Elin.

Att hitta den perfekta tomten att bygga sitt drömhus på är inte alltid helt solklart. Men eftersom Jimmy är uppvuxen i Torekov har han också väldigt många kontakter. Han kände en potatisbonde som hade planer på att sälja några tomter. Jimmy och Elin tog kontakt med honom. Även deras goda vänner som också gick i husbyggartankar valde att bygga på samma gata och idag kan de vinka till varandra från fönstren i deras sommarhus.

Fritidshuset som rymmer det mesta

Med utvald tomt började familjen nu fundera på vilket hus de skulle bygga. Var det ett 1-planshus eller ett lite större 1,5-planshus? Deras önskan var ett stort och rymligt hus med öppen umgängesdel, många sovrum, flera toaletter och en egen del till barnen

- Vi tittade på olika hus, både 1-planshus och 1,5-planshus. Vi bor i en enplansvilla till vardags och det har varit perfekt när barnen varit små. Men nu när barnen börjar bli större är det skönt att de kan få ett eget plan att vara på. Hos SmålandsVillan insåg vi att vi kunde få en lite större 1,5-plansvilla för samma peng som ett mindre fritidshus, säger Elin

Valet föll på Villa Kalmar, ett 1,5-planshus med inredningsbar övervåning, och olika planlösningar att välja på.

- När vi diskuterade och jämförde så kom vi fram till att om vi bygger Villa Kalmar kommer det att vara lätt att sälja om vi vill det en dag. Dessutom är det ett hus där hela familjen kan bo året runt i om vi så önskar i framtiden, säger Jimmy.

På nedre plan har familjen sitt kök, ett stort vardagsrum, toalett och två sovrum. Övervåningen är precis färdig och den har de valt att inreda med två sovrum till pojkarna och ett lite större gästrum, allrum, ett badrum och en större garderob.

- Vi gillade att det fanns så många olika planlösningar att välja på. Just eftersom det är ett fritidshus valde vi planlösningen med lite fler sovrum, säger Elin.

Njuter av livet i fritidshuset

För två år sen stod familjens Villa Kalmar klart på tomten. De besöker sitt sommarhus året runt - både helger, lov och på sommaren. Under sommaren hyr de även ut huset under några veckor till vänner och bekanta.
- Genom att hyra ut huset kan vi finansiera det, vilket känns väldigt bra. Vi gillar verkligen vårt sommarhus. Det är lagom stort, ett perfekt hus som rymmer det mesta och är dessutom väldigt prisvärt, säger Jimmy.

Renovering i all ära men på sin fritid är det många som bara vill kunna luta sig tillbaka och koppla av.

- Det är så skönt att vi nu har ett underhållsfritt hus och slipper alla måsten. Det är absolut det bästa. Lättskött och så smidigt, säger Elin, och Jimmy instämmer.

Trädgården har de valt att anlägga så enkel som möjlig. De har en stor gräsmatta och en häck runt huset. Elin berättar att de var ute på tomten vid många tillfällen för att se hur solen gick upp och ner.

- Vi vill verkligen ta vara på solen och har byggt en stor altan runt halva huset. Vi har sol hela dagen, från morgon till kväll. Vi älskar att bara komma hit och vara, det finns ett lugn här som gör det enkelt att slappna av. Kunna gå ner till havet och ta en promenad eller ett morgondopp, det är livskvalitet, avlutar Elin.

Fritidshus från SmålandsVillan

Är du på jakt efter det perfekta renoveringsobjektet? Ett smultronställe med potential? Då har du hamnat helt fel. Rusta-upp-romantik i all ära, men vem vill jobba på semestern? Vi erbjuder gedigna fritidshus som gör vistelsen njutbar över tiden.

Läs mer om våra fritidshus
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Veronica Rosenberg Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.