Beställ katalog
  • Kundreportage

Med familjen i fokus

I takt med att familjen växte så växte också behovet av ett större boende. Hyreslägenheten med två rum och kök i Jönköping låg centralt och bra, men när tomter släpptes i Habo så behövde paret inte fundera särskilt länge. I Habo byggdes ett helt nytt område och där ville Angelica och Viktor bo. 2015 byggdes deras fina Villa Kalmar där Angelica 27 år, Viktor 29 år, Elsie 3 år och Sigge 6 månader skapat ett underbart hem.

Många beslut att ta

Att bygga nytt hus och samtidigt stå inför steget att få tillökning i familjen är inget som Angelica rekommenderar. Det är många beslut som ska tas och det är en lång väg innan man är klar, men när det väl är klart så är det värt det.

- Att bygga nytt samtidigt som man har små barn är inget jag rekommenderar.

Det tar på tiden och orken då det har varit prövande på många sätt, men nu är vi en erfarenhet rikare. Vi har lärt oss så mycket under resans gång och skulle absolut inte vilja ha det ogjort, säger Angelica.

Modern villa med öppen planlösning

Huset som Angelica och Viktor har byggt är modellen Villa Kalmar från Smålandsvillan. Villa Kalmar är en modern villa med öppen planlösning mellan vardagsrum och kök. Huset levererades med den 95 kvadratmeter stora nedervåningen helt nyckelfärdig sånär som på kakelsättning, då plattsättare finns inom familjen. Det tog nio månader från det att bygget startade till dess att de kunde få nyckeln och flytta in.

Egen inredd ovanvåning

När de väl flyttade in passade de på att landa lite i att faktiskt ha ett hus och kunna njuta av det. Men efter ett år drog de igång bygget igen och började själva färdigställa och inreda ovanvåningen där parets barn Elsie och Sigge numera har fått varsitt sovrum.

- Bygget på ovanvåningen tog nästan 1,5 år. Småbarn och familjeliv har gjort att det har dragit ut på tiden, men det är viktigt att prioritera familjetiden så att man orkar hela vägen, säger Angelica. I huset finns numera fyra sovrum, två badrum och två allrum, ett uppe och ett nere. När barnen blir större är tanken att allrummet på ovanvåningen ska bli deras. I samband med att huset byggdes så valdes ett sovrum på bottenvåningen bort från den ursprungliga planlösningen. Det var för att maximera sällskapsytan i vardagsrummet och få en mer öppen planlösning. Fördelen med att vänta lite med att bygga klart ovanvåningen var att det fanns gott om tid till att tänka ut exakt hur de ville ha det.

Smidigt och snabbt

- Det är ganska begränsat med val när man bygger med Smålandsvillan, vilket ger både fördelar och nackdelar. Fördelen är att man inte behöver göra så många val, men nackdelen är att man kanske inte alltid kan få det exakt som man önskar, menar Angelica.

- Om vi hade fått välja fritt så hade vi valt bort köket från Vedum och satt in ett IKEA-kök istället, men vår säljare sa att det inte var möjligt. I övrigt så valde vi att inte snåla på tillval och tog exakt det som vi vill ha. Ett nybygge innebär inte alltid att allt fortlöper friktionsfritt, utanibland uppstår det komplikationer. Till exempel så levererades fel terrassdörrar och det tog lång tid innan rätt dörrar kom på plats och mycket tid och energi gick åt till att få rätt på detta. Även trappan som leder upp till ovanvåningen var fel. Den levererades felvänd, så den gick inte att montera utan en ny trapp var tvungen att beställas. Eftersom ovanvåningen inte skulle tas i bruk direkt så var det okej för paret att vänta tills den nya kom.

– Det mesta har flutit på bra och byggtiden innan vi fick huset upplevde vi som väldigt smidig.

Några större problem förutom den felvända trappan och fellevererade fönsterpartier har paret inte stött på. Husleverantören har skött det mesta vilket paret upplevde som mycket positivt.

- Den största fördelen med att bygga med Smålandsvillan är att de kan leverera så snabbt. Av de leverantörer vi kollade så hade de kortast leveranstid, vilket gjorde att valet föll på dem, säger Angelica.

Fördelaktigt pris

Området i Habo är ett nytt område som har vuxit fram de senaste åren. Området har byggts i flera etapper och många som bor där är jämnåriga med Angelica och Viktor och i samma familjesituation. Tomterna är väl tilltagna vilket ger ett luftigt intryck och man slipper ha grannar för tätt inpå. I området finns både förskolor och skola inom gångavstånd. Beslutet att bygga nytt var inte särskilt svårt att ta, då priset inte skiljde sig märkbart från ett äldre hus i samma område.

- Jag är uppvuxen i Habo så det har alltid känts som hemma här, säger Angelica.

Dova kulörer

Inredningsmässigt så gillar paret den skandinaviska stilen och i huset blandas loppisfynd med IKEA-möbler. Hela hemmet går i neutrala toner som grått, svart och vitt med inslag av trä. På bottenvåningen målades väggarna vita till en början, men två av väggarna är redan ommålade. På ovanvåningen ville de ha mer färg och alla sovrum har varsin dov kulör. Inspiration hittar Angelica och Viktor både i tidningar och sociala medier. Angelica är den som är mest inredningsintresserad av dem båda, medan ett av Viktors största intresse är trädgården där det odlas för fullt från tidig vår till långt in på hösten. Innan det ens fanns gräs på tomten så byggde de sex olika odlingslådor. Nu är huset klart och alla rum och badrum är färdigställda. Nästa projekt blir att göra klart i trädgården genom att lägga klart sten och plattor.

Text: Plaza Villa och hus, Rebecca PeccI.
Foto: Angelica Linderum

Angelicas råd till dig som går i hustankar

  • Att ha en klar bild över vilka behov man har när man ska bygga ett nytt hus.
  • Var så påläst som det bara går om man ska bygga själv så att inget blir fel.
  • Lägg upp en rimlig tidsplan så att man slipper bli besviken.
  • Snåla inte in på val som man kan komma att ångra. Lägg hellre lite mer pengar för att få det golv ni verkligen vill ha eller den där bänkskivan som ni har suktat efter.
  • Försök att hålla en röd tråd rent inredningsmässigt och ha material och färger som återkommer.

.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Johannes Laestadius Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.