Köpa hus - Nytt eller begagnat?

När man har kommit så långt att man tänker att man vill köpa hus, kommer man till frågan: nytt eller begagnat? Ett nytt hus kan låta dyrt och ett begagnat hus för kanske tankarna till charm och renovering. Men vad bör man tänka på?

Värdera tid, pengar och engagemang

Alla som börjar fundera på att köpa hus kommer någon gång till frågan: Nytt eller begagnat? Det är en mer komplex fråga än man först kanske tror. Vid första anblicken kan nytt verka dyrt och ett renoveringsobjekt charmigt och dessutom otroligt billigt. Men detta är inte hela sanningen. Vi rekommenderar att du tittar närmre på vad det innebär. Du bör titta på den totala månadskostnaden, vilket ansvar du får som köpare, vilka problem som kan uppstå och även fråga dig hur mycket tid du har att lägga ner på ditt projekt. För det är ett projekt, vilket du än väljer.

Bygger du nytt kan du se slutet då ditt hus står klart och du kan flytta in. Sen kan du inreda övervåningen när det behövs, men då har du en entrévåning som du kan leva i och som är klar. När det är rätt årstid är det planering av trädgård som gäller. Väljer du att renovera beror storleken på projektet naturligtvis på behovet av renovering. Är det kosmetiskt, med tapeter, färg och kanske nya golv? Kanske behöver vitvaror
 och eventuellt värmekällan ses över? Den går betydligt fortare och är mer överkomligt än en totalrenovering. Vi vill råda dig till att värdera din tid, pengarna och engagemanget innan du beslutar dig. Försök att väga in alla parametrar! 

Billigare månadskostnad

Investeringskostnad är en sak och månadskostnaden en annan. Investeringskostnaden blir ofta högre på nybyggnation men månadskostnaden blir lägre. Tack vare att du vet vad det kostar, både i investering och drift, får du ett fördelaktigare finansieringsupplägg på ett nybyggt hus.

Ett begagnat hus kräver ofta någon form av renovering utöver investeringskostnaden. Dessa kostnader kan vara svåra att veta exakt vad de kommer att bli, då det i ett gammalt hus kan upptäckas oväntade överraskningar på grund av ålderdom och slitage.

Dessutom är driftskostnaderna med uppvärmnings- och underhållskostnader ofta högre på ett begagnat hus. Uppvärmnings- och ventilationssystemet i ett nytt hus från SmålandsVillan är väldigt energisnålt och bör jämföras noga med ett begagnat hus. Ett hus från 70-talet som har oljepanna och ventilationssystem, konstruktion och fönster från samma tid drar betydligt mer energi än ett nytt hus. I det fallet kan det skilja tusenlappar varje månad i driftskostnad, vilket gör att slutsumman kan bli mycket högre på ett begagnat hus än ett nybyggt trots lägre investering.

Utöver detta slipper du fastighetsavgiften de första 15 åren på ett nybyggt hus.

 

Vill du göra eget arbete? 

Lockas du av begagnat för att du vill få måla, tapetsera och sätta din prägel på huset kan du välja ett målningsförberett hus från oss på SmålandsVillan. Då får du tapetsera, måla, lägga golv och sätta lister, men du slipper tråkiga överraskningar. I ett nytt hus är väggar och golv raka, el, vatten och avlopp nytt, vi har extra takhöjd, vitvarorna är nya, värme- och ventilationssystemet är modernt. Dessutom inreder du övervåningen precis som du vill. 

Vi ger dig bra förutsättningar och du sätter lätt din prägel på huset. Vill du ha det modernt, retro, allmoge, New England.... ja, det är dina val av fasadalternativ, tapeter, färger och möbler som sätter stilen. 

 

Vem bär ansvaret? 

Som kund när du köper begagnat är det du som måste undersöka fastigheten och hitta eventuella fel eller anlita en besiktningsman. Slitage och normal ålderdom anses inte som fel utan som renoveringsbehov. Eventuella fel som hittas vid en renovering leder sällan till ersättning från förra ägaren. Därför är det väldigt svårt att fastställa slutsumman på en renovering.

Att bygga ett nytt hus är en stor process där säljaren hjälper dig i dina funderingar runt husköpet. Under byggnationen har du en personlig byggledare och en kontrollansvarig som finns tillhands. När huset är färdigt slutbesiktigas det av en oberoende besiktningsman och eventuella fel åtgärdas av SmålandsVillan inom utsatt tid. Dessutom skyddas du av lagar och försäkringar som ger dig möjlighet att reklamera eventuella fel de första 6 månaderna och du har möjlighet till en garantibesiktning när huset är 2 år. Utöver det har alla maskiner och vitvaror naturligtvis ordinarie garantitider. 

 

Dina förutsättningar 

Hur bra och tryggt vi än säger att det är att bygga nytt är det dina förutsättningar som är avgörande. Be vår representant i ditt område om en kalkyl efter dina önskemål och kolla alltid just dina förutsättningar med banken. Det finansiella upplägget grundar sig alltid på varje familjs förutsättningar och möjligheter. Men det är viktigt att du har en kalkyl från oss att utgå ifrån för att få rätt förutsättningar hos banken.

Nu önskar vi dig lycka till med att köpa hus, och hälsar dig varmt välkommen till oss på SmålandsVillan med dina frågor och funderingar. 

Är du på villavägar?

Skapa ditt hus i Husbyggaren

Husbyggaren hjälper dig hela vägen fram till dörren – när du byggt och sparat ditt hus följer det med dig genom processen. Du kan alltid gå in och ändra dina val och det är lika enkelt i webbläsare som mobil.

Bygg online nu

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?