Jo, här ska vi titta på vad som lönar sig bäst: en nybyggd Smålandsvilla eller ett begagnat hus. Växjö är en medelstor svensk kommun som liknar så många andra. Här finns både lugnet på landet och mer stadspuls än du kanske tror. Med andra ord finns här både en varierad begagnatmarknad och tomter i de flesta prisklasser. Ett tvärsnitt av Sverige, kan man säga. Vi har räknat på ett av våra mest populära hus, Villa Fredriksdal: ett härligt familjevänligt enplanshus. Och vi bygger på en kommunal tomt.
Inklusive hus i standardutförande och byggnation (totalentreprenad), kostnad för kommunal tomt + anslutningsavgifter, byggherrekostnader etc.
Här varierar prisbilden naturligtvis stort, men vi utgår från genomsnittspriset för villor i Växjö enligt mäklarstatisitik.se.
Vi räknar med att du lånar maxbeloppet (85%) och lägger 550.000 kr (Villa Fredriksdal) respektive 520.000 kr (begagnat hus) i kontantinsats. Räknat på aktuell snittränta för bolån 3,37% (innan avdrag). Däremot räknar vi inte med amorteringen här, eftersom den ju inte är en ren kostnad utan en återbetalning på lånet.
Så länge ett begagnat hus kostar mindre att köpa blir räntekostnaderna förstås lägre. Men du behöver också tänka på att ett begagnat hus alltid innebär risk för överraskningar. Och även om inget drastiskt händer kommer det begagnade huset att behöva underhållas löpande ända från det att du flyttar in. Ett nybyggt hus kräver inget underhåll alls under lång tid framöver.
Men det finns en ännu viktigare grej att tänka på. Vi pratar såklart om driftskostnaderna, och då inte minst hur mycket el som går åt för att värma upp huset, fixa varmvatten, steka pannkakor och kolla Netflix – med mera.
Total uppskattad energiförbrukning: 8.904 kWh/år, varav värme/varmvatten: 5.241 kWh/år, hushållsel: 3.663 kWh/år.
Här räknar vi med den genomsnittliga elförbrukningen för villor i Sverige (värme, varmvatten och hushållsel): 20.000 kWh/år enligt energimarknadsbyran.se.
Kostnaden uträknad med den senaste prognosen för snittpris på el i Växjös elområde enligt godel.se: 1,98 kr/kWh.
I Villa Fredriksdal kan du alltså mer än halvera dina elkostnader jämfört med vårt begagnade schablonhus. Men om du dessutom utrustar ditt nybyggda hus med ett lagom stort solcellspaket kan du själv producera en stor portion av din uppskattade elförbrukning under ett år, närmare bestämt 7.800 kWh/år. Naturligtvis varierar solcellernas produktionsförmåga under året. Men om vi tänker oss att du får lika mycket för elen du säljer tillbaka när du har ett överskott som du betalar för elen du köper när du behöver extra – då får du nästan gratis el. Med nuvarande priser skulle du bara behöva lägga i snitt cirka 180 kronor i månaden på el.
Så långt allt väl. Men hur ser det då ut om vi slår ihop räntekostnader och elkostnader? Då måste väl det begagnade huset bli billigare? Icke sa Nicke. Titta här:
Elkostnader: 3.300 kr i snitt/månad, räntekostnad: 8.200 kr/månad.
Elkostnader: 1.469 kr i snitt/månad, räntekostnad: 8.700 kr/månad.
Elkostnader: 182 kr i snitt/månad, räntekostnader: 8.950 kr/månad. Inköp av solceller som tillval är inräknat i köpeskillingen som kalkylen grundar sig på.
I en nybyggd Villa Fredriksdal i Växjö kan du få drygt 16.000 kronor mer över i plånboken varje år – 1.300 kronor i månaden. Investerar du dessutom i solceller blir den siffran drygt 28.000 kronor om året. Du bor alltså 12-20% billigare, innan vi ens räknat in kostnad för renoveringar, underhåll och fastighetsavgift på vårt begagnade schablonhus. Naturligtvis får vi komma ihåg att varje begagnat hus kommer med sina egna för- och nackdelar, och att du även får räkna med andra driftskostnader för ditt nya hem oavsett om du väljer ett nybyggt eller ett begagnat.