Beställ katalog
  • Att bygga hus

Därför ska du INTE bygga nytt hus

Don efter person, brukar man ju säga. Eller att var och en blir salig i sin tro. Oavsett talesätt, vi fattar att det här med att bygga nytt kanske inte är för alla. Så, låt oss för en stund vända på steken och se vilka anledningar som kan finnas till att inte bygga ett nytt hus.

Du älskar överraskningar

Vattenläckor, havererande värmesystem eller att sommarens surt förvärvade bärskörd går förlorad för att frysen plötsligt ger upp. I ett gammalt hus finns alltid risk för överraskningar. Så om du tycker du saknar vardags-edge i tillvaron kanske ett nybyggt hus inte är för dig. Här är ju risken för att något går sönder de närmsta åren minimal.

Du brinner för att elda för kråkorna

Kanske tillhör du klimatförnekarnas skara? Kanske har du en Joakim Von Anka-djup pengapool? Om du, oavsett anledning, rycker på axlarna åt IPCC:s klimatrapport eller bara fnissar när elräkningen slår nya rekord – nej, då är ett nybyggt och energisnålt hus med ett kanonbra klimatskal inte rätt val för dig.

Barn leker med boll på altan

Vill du inte hinna umgås mer med familjen? Då ska du inte bygga nytt hus.

Du lever för projekt

Får du något mjukt i blicken när du tänker på dränering? Längtar du efter att få köpslå med olika hantverkare för att du behöver byta tak? Eller är du pepp på att se hur familjen klarar sig utan vatten och toa i en vecka eller så, för att avloppet måste göras om? Vill du allra helst uppleva allt samtidigt? Då kan vi i ärlighetens namn inte rekommendera ett nybyggt hus. Du kommer att bli så besviken för att alla stora underhållsinsatser ligger många år framåt i tiden.

Du tycker det är coolt att betala ÄNNU mer skatt

Som fastighetsavgiften, till exempel? Ja, då kanske du ska hålla dig på begagnatmarknaden. I ett nybyggt hus får du nämligen vänta 15 år innan du får nöjet att betala den.

Du vill inte ha mycket hus för pengarna

Kanske tänker du att det är ofantligt dyrt att bygga nytt? Att du får mer för pengarna om du köper ett begagnat hus? Du är inte ensam om att faktiskt ha fel. Med tanke på dagens dyra elkostnader, och alla renoveringar och underhåll som ett gammalt hus kräver, kan du faktiskt få lägre månadskostnader när du bygger en helt ny Smålandsvilla, vi har räknat på det. Men om du inte vill ha mycket hus för pengarna: då ska du inte bygga hus med oss.

Mer om varför man inte ska bygga nytt

Nej, det är inte alls säkert. Dels behöver du titta på driftskostnaderna, inte minst vad huset kostar att värma upp. Ett nybyggt hus är så mycket mer energieffektivt att det kan skilja tusenlappar på varje elräkning. Sedan behöver du också tänka på att budgetera för underhåll från dag ett, samt vilka renoveringar du behöver göra. När du väljer att bygga nytt hus slipper du allt sådant, och du behöver heller inte betala någon fastighetsavgift de 15 första åren.

I värsta fall, hur höga som helst. Naturligtvis beror det på hur gammalt huset är, och i vilket skick det är. Men man brukar rekommendera att du avsätter åtminstone 2.000 kronor per månad för underhåll, det vill säga 24.000 kronor om året.

Det beror naturligtvis på vad du behöver göra, och vad du vill göra. Eftersom vi på SmålandsVillan bygger nytt är detta inte vår expertis, våra hus kommer ju inte behöva renoveras på många år framöver. Men enligt byggstart.se kan du räkna med en kostnad från 10.000 kronor per kvadratmeter – och uppåt.

Även om vi säkert uppfattas som partiska måste vi nog säga ett gammalt. Den hårda sanningen är att du aldrig vet exakt vad du köper när du köper ett hus på begagnatmarknaden. Här finns alltid risk för överraskningar, och när du väl äger har du allt ansvar för att fixa till det som blir fel. När du bygger nytt med oss på SmålandsVillan är allt nytt och i toppskick. Du vet att ditt hus är besiktat och godkänt av en oberoende besiktningsman innan du flyttar in, och du har trygga garantier och försäkringar som skydd ifall något mot förmodan skulle hända.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Ritz Sandström Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.