Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Ekonomi

Bygga hus i inflation – en fungerande kombination?

Även om mycket nu pekar åt rätt håll kan dagens räntor och inflation skapa en hel del oro för dig som funderar på att bygga hus. Men lugn i stormen: det är fortfarande en bra idé att bygga nytt hus. Här förklarar Per Lönner, försäljningschef på SmålandsVillan, varför.

Du bor billigare

Visst hade världsläget kunnat se ljusare ut, det är inget snack om den saken. Men trots inflation och höga räntor menar Per att det fortfarande är en bra idé att bygga hus – och det viktigaste argumentet för att välja ett nybyggt hus fortfarande är din privatekonomi.

Per Lönner, försäljningschef på SmålandsVillan

– Du bor billigt i ett nybyggt hus, inte minst med tanke på att du får oerhört låga driftskostnader. Dessutom har du i princip obefintligt underhåll i många år framöver. Köper du istället en begagnad villa kan du se fram emot renovering på renovering. Det slutar aldrig, vilket gör att du heller inte vet vad prislappen slutar på. I ett nybyggt hus betalar du heller ingen fastighetsskatt de första 15 åren, och även om det inte är den största utgiften blir det ändå en del pengar på 15 år.

Och lever behagligare

Ett gammalt hus kan ha gott om charm, men när renoveringarna avlöser varandra är det inte bara påfrestande för ekonomin, utan även för ditt liv. Renoveringar äter lätt upp din tid. Tid som du förmodligen hellre spenderat med familj och vänner – eller kanske på din karriär, för den delen.

– Vi byggde själva ett nytt hus för 12 år sedan, och det är fantastiskt. Allt fungerar som det ska, huset är lättstädat och har bra inomhusmiljö. Och när det gäller underhåll har vi inte behövt göra någonting förrän nu i år, när vi målat om fasaden för första gången. Ett nybyggt hus ger ett mer behagligt liv, menar Per.

Det kommer inte bli billigare

Vad ett nybyggt hus kostar beror på produktionskostnaden: alltså vad huset kostar att bygga. Per berättar att när han började i husbranschen för drygt 20 år sedan kunde det kosta 800.000 kronor att bygga ett nytt hus, självklart då utan tomten. Så ser det ju inte ut idag. För sedan dess har kostnader för till exempel löner, material och entreprenadarbete ökat en hel del – precis som priserna på så mycket annat. Dessutom blir det allt svårare att hitta bra lägen med tomter som är lätta att bygga på.

– Redan idag får vi ofta bygga på lite krångligare tomter, vilket kräver mer markarbeten som påverkar priset. Det kommer troligen inte bli billigare att bygga hus i framtiden, konstaterar Per.

Framtidssäkrat värde

Även om mycket tyder på att bostadspriserna just nu är på väg neråt tycker Per inte alls att du behöver vara orolig för att bygga nytt. Så länge du inte planerar att flytta igen väldigt snart.
– Det beror förstås på konjunkturen, och tänker du bygga för att sälja under de närmaste två-tre åren hade jag kanske väntat och sett hur läget utvecklas. Men de allra flesta bygger ju hus för att bo där en lång tid, och under en tioårscykel brukar priset för ett nybyggt hus alltid bli högre än produktionskostnaden. Värdet på ett nybyggt hus står sig också väl tack vare låga driftskostnader och nästan inget underhåll. Och just driftskostnaderna förmodligen att bli ännu viktigare i framtiden. Elen kommer nog aldrig bli billig igen.

Välj en trygg leverantör

När det gäller vem som ska få äran att bygga ditt nya hem finns det också en del saker som kan vara extra viktigt att tänka på i oroliga tider. Stora prishöjningar och brist på material kan göra livet väl svårt för mindre aktörer som saknar uthållighet. Här har vi på SmålandsVillan en stor fördel av att vara en del av OBOS, menar Per.

– OBOS storlek ger oss större möjligheter – i allt från att kunna få leveranser av material även när det är brist, till att våra duktiga säljare och bygglovsprojektörer gör det enklare för dig att få igenom bygglovet. Vår totalentreprenad och erfarenhet av att handla upp entreprenörer skapar trygghet för er som köpare. Inom koncernen har vi byggt hus i snart 100 år, och vi har långsiktigheten som krävs. Det gör oss till en supertrygg partner som tar ansvar för att ditt hus blir klart.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Joakim Oldenburg Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.